2015. október 13.
Fejlesztő játék az eredményes tanulásért

A gyermekek mindig választanak maguk számára kedvenc játékot, de hogyan érjük el, hogy a kedvenceik azok legyenek, amiket mi szeretnénk?

A fejlesztő játék rendkívül hatékonyan segíti a gyermekek fejlődését, ezért a használata szinte kötelező a gyermeknevelésben. A gyermekek általában nagyon szívesen nyúlnak az ilyen típusú játékokért, de előfordulhat, hogy némi rásegítésre van szükség. Ilyenkor meg kell találnunk az arany középutat; nem szabad csorbítanunk a gyermek önálló döntéshez való jogát, de segítenünk kell a döntésben, hogy azokat a fejlesztő játékokat (is) használja, amelyek elősegítik a gondolkodási képességeinek és a kreativitásának a fejlődését.

A szülő feladata egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindenekelőtt meg kell teremtenünk azt a légkört, ahol a gyermek jól érzi magát és teljesen felszabadulhat. Ilyenkor sokkal nyitottabb mindenféle játékra. Ekkor következhet a közös játék. A szülőnek nem az a feladata, hogy elmagyarázza a játék használatát; egyszerűen le kell ülnie és neki is játszania kell, mintha ő is kisgyermek lenne még. Így a gyermek rengeteg ötletet meríthet a szülő viselkedéséből, amelyeket a maga hasznára fordíthat. Ez önmagában is egy tanulási folyamat, ráadásul ilyen módon a gyermek megszereti az adott fejlesztő játékot és sokkal szívesebben használja majd önmaga is.

A szülő viszont nem vetheti el a sulykot. Akármilyen ügyes is a csöppség, ne válasszunk számára a képességeit meghaladó játékot. A túl nehéz feladatok számára nem játékot jelentenek, hanem sikertelen próbálkozásokat és csalódottságot. Ilyen esetekben előfordul, hogy a gyermek a későbbi életkorában is elfordul az adott játéktól, amikor már könnyedén játszhatna vele.

Ha nem tudjuk, hol találhatunk megfelelő minőségű fejlesztő játékokat, akkor látogassunk el a fejlesztojatekvilag.hu webáruházba és tekintsük meg a kínálatot!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs