2017. március 10.
Esküvői babonák

Az esküvő körül rengeteg babona létezik, és ezek úgy lettek a mindennapok részei, hogy az emberek észre se veszik őket. A ceremónia bizonyos részeit a babonák határozzák meg, és azok is hűségesen betartják ezeket, akik nem hisznek a hiedelmekben.

A menyasszonyi ruha fehér színe az ókorból ered, és azért választották ezt a szint, mert ez jelképezi a legtökéletesebben a lány tisztaságát. A legtöbb menyasszony a hagyomány miatt választja a fehér színű ruhát, viszont vannak olyanok is, akik a változatosság kedvéért más színű ruhában lép az oltárhoz. A babonák szerint, ha a menyasszony saját maga varrja meg a ruháját, akkor a házas életben annyi könnycseppet fog elhullatni, ahány öltéssel volt szükséges a ruha elkészítéséhez. A menyasszony fátylával kapcsolatban is léteznek hiedelmek, például, hogy ez a kiegészítő védi meg lányt a gonosztól. Ma már kevésbé él az a hagyomány miszerint a menyasszony cipőjébe pénzt kell helyezni, azért, hogy az ifjú pár anyagi jóléte biztosítva legyen. Ha a vőlegény és a menyasszony is viseli az ceremónia során a rozmaring virágot, akkor garantált, hogy egyikük se tér le a háza élet útjáról.

A menyasszonyi csokor és a harisnyakötő eldobása is babonás szokás, mégis szinte minden esküvőn jelen van ez a mozzanat. A hiedelem szerint fontos, hogy a menyasszony viseljen valami régi, új, kék és kölcsönbe kapott ruhadarabot a nagy napon. A régi darab természetesen a hajadon életet képviseli, az új ruha az új élet kezdetét, míg kölcsön kapott dolog a lány szerelmét szimbolizálja. A kék szín az örök hűség jelképe, és általában a harisnyakötő színe szokott kék lenni. A babonák szerint azért szükséges, hogy az oltárhoz vezető út rózsaszirmokkal legyen tele szórva, mert így vannak elegyengetve a házaspár viharos útjai.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs