2018. május 14.
Erdély rejtett csodái

Sokunknak az első asszociációnk Erdély hallatán nem más, mint a Szent Anna-tó, Békás-szoros, Déva vára, a Déli-Kárpátok, Törcsvári kastély és még talán a Csíksomlyói búcsú, amely elsőre beugrik.

De ebben a cikkben, olyan helyeket szeretnénk megmutatni melyek nem olyan látogatottak, mint a fent említettek, de legalább olyan csodás élményt nyújt a meglátogatásuk, mint a fentieké. Számos olyan hely van körülöttünk, melyről még talán nem is hallottunk, de kiváló kiránduló hely lehet akár egy tavaszi hétvégén. Ilyen pl. a Vörös-árok. Erdély talán legérdekesebb helyszíne Sászsebestől alig 3 km-re található. Ez a különleges látványosság, mint egy 800 méteren terül el és néhol akár 100 méter magasságot is meghaladja. A Vörös-árok vöröses és zöldes törmelékből és üledékekből alakult ki. A másik szinte egyedülálló természeti látványosság a Detonáták. Az Abrudbánya és a Veres patak között egykori vulkanikus tevékenységének köszönhető a mai bazaltszirtek kialakulása.

A helyett jellegzetessé varázsló oszlopos bazalt kialakulása az egykori vulkánkitörés követően keletkezett, mivel a láva nagyon lassan szilárdult meg, így minden egyes kitöréssel újabb oszlopokat hozott létre. Ez a jelenség több mint 300 méteren látható, és néhol 100 méter magasságot is eléri. A bazalt oszlopokat mára moha, páfrányok és lucfenyők borítják. Nagyon különleges még a Hétlétrás vízesés, amely a vízesések megközelítési módjáról kapta a nevét. A létráknak köszönhetően az egész szakasz bejárható ahol kisebb és nagyobb vízeséseket nézhetünk meg, melyek 160 méter hosszan nyúlnak el. Ha Erdélyben járunk, mindenképp keressük fel a Répás-tető legkisebb dombját, melynél a fordított gravitáció jelensége figyelhető meg. Vagyis, ha a domb lábánál üresben hagyjuk az autónkat, akkor a dombon felfelé kezdünk el gurulni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs