2018. szeptember 24.
Egyik leggyakoribb népbetegség az álmatlanság

A 21. század népbetegségévé vált az insomnia, vagyis az alvászavar, amely egy igen zavaró probléma. Hiszen az alvás hiánya teljesen megpecsételi a mindennapjainkat és a munkában való teljesítményünket.

[wp_ad_camp_1]

Az alvászavarral járó tünetetek elsőre megtévesztőek lehetnek, ugyanis többféle betegséghez társulhatnak. Az önálló alvászavarók általában ritkábban jelentkeznek, sokkal gyakoribb, hogy más problémákkal együttesen jelentkezik. Több fajtáját is megkülönböztetünk az alvászavarnak, mint pl. elalvás, az átalvás és az ébredés zavarai. Ám ezeket ritkán választhatjuk külön. A leggyakoribb alvázzavar, amely a legtöbb embert kísért az-az elalvás. Ennek a panasznak a hátterében legtöbb esetben feszültség és stressz állhat. Könnyen kezelhető egy gyengébb hatóanyagú altatóval, illetve a feszültség megszűnésével magától megoldódhat az elalvással járó panaszunk. Az átalvási zavar az egy olyan probléma, melynek a hátterében legtöbb esetben valamilyen biológiai tényező állhat, illetve valamilyen testi megbetegedés.

A korai ébredés általában az idősekre jellemző, de fiatalabbak körében is előfordulhat, ha stresszesek vagyunk, de a depresszió lehetőségét sem szabad kizárni. Általában gyógyszeres kezeléssel orvosolják, ám ezek sok esetben nappali bágyadtságot okozhatnak a betegek számára. Az alvászavart csoportosíthatjuk a szerint, hogy milyen régóta áll fenn ez a probléma. Amennyiben stresszes időszakban, néhány alkalommal jelentkezik, akkor abban az esetben csak átmeneti alvászavarról beszélünk. De sok esetben a túlzott koffeinfogyasztás és egy-egy utazás alkalmával az időzónák átlépése is kihatással lehet az alvásproblémáinkra, melyek még nem nevezhetőek klinikai esetnek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs