2015. március 04.
Egyedülálló hobbi: Múmiakutatás

Talán nem lenne meglepő, ha azt olvasnánk, hogy egy idősödő régészember Egyiptomban múmiakutatással foglalkozik hobbi gyanánt. Azonban, ha mindez nem Egyiptomban történik, hanem itthon, Magyarországon, ráadásul nem férfi, hanem nő leli kedvét benne, akkor több mint egy különleges hobbi.

A hölgy a természettudományok és a bölcsészettudományok határterületein tevékenykedik, és mohó kíváncsisággal kutatja a múltat, hogy kutatásaival másokat is gazdagíthasson.

Néhány évvel ezelőtt váci szerzetesnők múmiájának vizsgálatába kapcsolódott be a fővárosi Természettudományi Múzeumban. Történész férje hívta fel a figyelmét Széchényi Pál érsek földi maradványaira. Ez különösen megragadta a fantáziáját, mert sok találgatás keringett az Széchényi Pál halála körül. Sokan tudni vélték, hogy halálát arzénmérgezés okozta. A mérgezés okát pedig a Rákóczi-szabadságharcban betöltött békeközvetítő szerepével hozták összefüggésbe. A vizsgálat azonban egyértelműen cáfolta ezt a feltételezést, Széchényi Pál nem lett mérgezés áldozata, ezt a múmiából vett minták elemzése egyértelműen kimutatta. Sőt az is kiderült, hogy a holttestét mesterségesen mumifikálták. A teljes kutatást Kristóf Lilla Alida szervezte és kivitelezte.

A győri bazilikában található Szent László-ereklye tavaly kezdődött vizsgálat is az ő nevéhez kapcsolható. A kutató ismertetése szerint Szent László erős, robusztus alkat, igazi férfias lovagkirály volt. Az arcrekonstrukció még folyamatban van, ami igen nehéz feladat, és az azt végzőnek az intuíciója is benne van a munkában. A mai kor tudománya már egy csomó olyan feladatot megkönnyít, mint a múmia esetleges röntgen és CT vizsgálata, melyek segítségével közelebb kerülhetnek a múlthoz.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs