2019. április 04.
Bokasüllyedés ellen mit tehetünk?

Annak érdekében, hogy a felnőtt korban ne kelljen ilyen kellemetlenségekkel megküzdenünk már érdemes csecsemőkorban megfigyelni a gyermekünk fizikai fejlődését. Ugyanis, ha időben észrevesszük, akkor látható eredményeket érhetünk el a javulás terén.

[wp_ad_camp_1]

A bokasüllyedés esélye akkor áll fenn, amikor a boltozat lelapul. A babák születésekor még nem figyelhető meg a boltozat, ugyanis az a járással alakul ki. Viszont, ha nem megfelelően fejlődnek a babák, akkor elváltozások jelentkezhetnek a lábon. Illetve ebből kifolyólag a talp területén. Ilyen lehet a boka befelé dőlése és a sarok kifelé fordulása. A bokasüllyedés legjellegzetesebb tünetei, amikor a talpon hiányzik a járás kialakulásával megjelenő és folyamatosan fejlődő boltozat. A láb a kamaszkorra fejlődik ki véglegesen. Ám egészen addig ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, mint az örökletes tényezők, testsúly, életforma, vagy adott esetben a helytelen cipők viselése. Ezek mind nagyban befolyásolhatják a láb helytelen anatómiai tulajdonságait.

A bokasüllyedéshez leginkább az inak és a szalagok megnyúlása vezethet. Amellyel együtt komoly fájdalmak is felléphetnek. Hosszú távon, ha nem kezeljük, akkor a láb teherbírása csökkenhet, illetve a deformitásból adódóan állandó fájdalommal kell számolni. Súlyosabb esetekben még lábtőízület gyulladással is járhat.  A legrosszabb esetben pedig akár járóképesség megszűnéséhez is vezethet egy elhanyagolt bokasüllyedés. A bokasüllyedést speciális méretre készített cipőkkel, illetve tornával lehet kezelni. Ezeknek alkalmazása azonnali javulást eredményezhet. Főként akkor, ha már pici korban, amikor észleljük a problémát, akkor megkezdjük a kezelést. Sokat segíthetnek a speciális talpbetétek is, melyek olcsóbb megoldásnak bizonyulnak, mint a speciális cipő.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs