2015. március 14.
Balatoni gyöngyszem: Tihany

Tihany nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is az  egyik gyöngyszeme, igazi drágakő a Balatonban. Tihany, a meseszép félsziget, 5 km-re a Balatonba nyúlva osztja ketté a tavat.

András király 1055-ben Tihanyt választotta temetkezési helyéül és bencés apátságot alapított. A tihanyi Apátság alapítólevele, melyben I. András király 1055-ben összeíratta a monostor birtokát, mindenki számára ismert az iskolai tanulmányokból. Ez az egyik legismertebb magyar nyelvű szórványemlék, a benne szereplő magyar szavak latin nyelvű szöveggel keverednek.

A templomot körülvevő nádfedeles házikók XIX. századi hangulatot teremtenek. A táj, a látnivalók, a békeidőket visszaidéző hangulat egész évben látogatók sokaságát vonzza a félszigetre. A szabad vízfelületű, a településhez közelebb eső Belső-tavat zömmel a horgászok használják. A Belső-tó 25 m-rel van a Balaton vízszintje felett. A Külső-tó a vízi madarak kedvelt helye.

A Csúcs-hegy oldalában páratlan szépségű látnivalóra bukkanhat a június végén  idelátogató turista,a közel  50 éves őslevendulás ilyenkor öltözteti lilába a domboldalt. A látvány csodálatos, az illatbódító. Tihanyban szinte minden ház udvarán megtaláljuk ezt a jellegzetesen mediterrán növényt.

Tihany igazi nevezetessége, a nevével összeforrt, híres tihanyi visszhang. A jelenség a XVIII. század közepe óta létezik, mióta az apátságot felépítették. A Visszhang-dombról elkiáltott szavak a 300 méterrel távolabb lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza több mint 600 méteres távolságot. Az ezidő alatt elmondott szavak csendes időben jól hallhatóan visszaverődnek.

Ha a Balaton mellett nyaralunk, nem szabad kihagyni Tihanyt a látnivalók sorából!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs