2018. február 22.
Az Eiffel-torony, mint a világ egyik leghíresebb épülete

Európában fővárosaiban nagyon sok az érdekes látnivaló. Napjainkban már az utazás sokkal könnyebben megoldható, mint régebben, ezért évről évre turisták ezrei látogatják meg a világ híres épületeit, múzeumjait, természeti csodáit stb. Franciaországban szintén számos nevezetesség található, mint például a fővárosban, Párizsban található világhírű torony, az Eiffel-torony.

Az Eiffel-torony a főváros egyik jelképe, amely a Gustave Eiffelről mérnökről kapta a nevét. A torony az 1889. évi világkiállításra készült, és az eredeti tervek szerint a kiállítás után le is akarták bontani. Érdekes tény az, hogy Gustave a tervvel először Barcelona polgármesterét kereste meg a tervvel, mivel 1888-ban egy másik világkiállítást tartottak, azonban a polgármester a tervet irreálisnak és leginkább túl költségesnek találta, és emiatt el is utasította. A torony összmagassága 324 méter, amelyből maga a torony 300 méter. Akkoriban ez volt a világ legmagasabb épülete, egészen addig, amíg fel nem épült a New York-i Chrysler Building. A torony nagyon gyorsan épült, havonta 12 méterrel lett magasabb, és mindössze 26 hónap alatt lett teljesen kész.

Az első világháborúban a toronynak nagyon fontos szerepe volt, mivel a francia hadsereg innen fogott rádióadásokat, illetve fejtett meg különböző kódolt üzeneteket. A világ leglátogatottabb fizetős emlékműve, melyet évente közel hétmillió turista látogat meg. A torony kilátóteraszáról akár 72 kilométerre is el lehet látni. Gustave még egy kis lakást is kialakított magának a torony tetején. A torony elkészülte után az építészt a francia akadémia tagjává választották és mivel betartotta az építkezés határidejét, a Becsületrend lovagja lett. A franciáknak a toronyról megosztó a véleményük, vannak, akik szeretik és vannak, akik utálják és “Csúfságnak” hívják.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs