2015. május 08.
Az édesburgonya, azaz batáta nevelése

Hazánkban az utóbbi években terjedt el az édesburgonya, azaz batáta (Ipomoea batatas) fogyasztása. Ennek ellenére még mindig nem sokan ismerik, és pláne nem sokan tudják, hogyan érdemes termeszteni.

Az édesburgonya az apró szulák rokona, melyet a kerttel foglalkozók gyomnövényként ismernek és igyekeznek irtani. Ezen a családon belül a batáta a dísznövényként tartott hajnalkák nemzetségébe tartozik. Tehát meglehetősen érdekes tény, hogy gumóját étkezésre lehet használni. Gumója tulajdonképpen a gyökere, tehát gumós gyökérzettel rendelkező növényről van szó. Ez a gyökértípus a tápanyagot a módosult gyökérrészekben raktározza, így alakul ki a burgonyaszerű gumó, melynek színe lehet narancssárga, fehér, rózsaszín vagy akár lilás is. A burgonyával ellentétben azonban a batáta levelei is fogyaszthatók, de csak és kizárólag fiatal korában.

Ültetése a burgonyáéhoz hasonlóan történik. A módosult gyökerét, azaz a gumót csíráztatni kell. Először elkezdenek megjelenni a friss hajtások levéllel együtt, valamint apró gyökérkezdemények. Mikor ez megtörtént vízzel teli edénybe kell helyezni a gumóról letört friss hajtást, ahol aztán gyorsan elkezd gyökerezni. A batáta ilyen szempontból nem kényes, mehet azonnal a laza, nedves földbe is, ott is kigyökerezik.  A földet ha perlittel javítjuk, sokkal nagyobb eséllyel nő ki a burgonyánk. A gyökerezés sokkal hamarabb is előidézhető, ha gumóstól a vízbe tesszük. Ekkor még a gumón pihenve megjelenhetnek az első gyökerek, így a folyamat ideje lecsökkenthető. A földbe többféle módszerrel is el lehet ültetni. A szokványos függőleges ültetés is hatékony, de vannak, akik szinte az egész növénykét befedik földdel, csak egy-két apró levélke látszik ki. Nem ördöngösség, csupán a megfelelő mennyiségű vízen és minőségű talajon múlik, hogy az édesburgonyánk használható termést “terem”-e.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs