2017. május 08.
Az aszpirin sokszínűsége

Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav. Ez a vegyület a fűzfa kérgében található meg, a szalicin származéka. A gyógyszert 1899-ben szabadalmaztatták. Ez volt az első iparilag gyártott és a mai napig legnagyobb mennyiségben előállított fájdalomcsillapító.

Hatását kifejti, olyan enyhe és középerős fájdalmak esetében, mint a fej-, fog-, hát- és ízületi fájdalmak, valamint kezeli a láz, a meghűlés és a gyulladásos állapotokat. A fájdalomérzetet gyorsan elnyomja, megakadályozza a fokozódását, és hátráltatja az újabb megjelenését. Az acetilszalicilsav tartalma miatt, késlelteti a véralvadást és csökkenti a vérrögök kialakulását. Továbbá vizsgálattal kimutatták: az aszpirinnek vannak rákellenes tulajdonságai. A napi fogyasztása 20%-kal csökkenti a petefészekrák kockázatát. Az alacsony dózisú, hosszú távú szedése, hatásos lehet a bélrák ellen is, valamint megduplázhatja a bélrendszeri rákban szenvedő betegek túlélési esélyét. Ezenkívül a kutatók rájöttek, hogy az aszpirin rendszeres szedése növeli a fogantatás és a sikeres terhesség esélyét.

A háztartásban alkalmazhatjuk, mint folttisztítót. Szalicilsav tartalmával, sikeresen eltüntethetjük a veríték okozta foltokat a ruhákról. Ehhez három porrá zúzott aszpirin tablettát és fél pohár meleg vizet kell összekevernünk. Helyezzük, a ruha szennyezett részét ebbe a keverékbe néhány órára, majd mossuk ki. A maradékot felhasználhatjuk a fű és nikotin foltok eltávolítására a kezünkről. Ezenkívül ez a gyógyszer hatásos lehet a növényeknél is. Segít a gombák elleni harcban és fokozza a növekedésük ütemét. 1-2 szem tabletta és 4-5liter víz egyesítését, szórjuk rá kül- és beltéri növényeinkre. A virágvázába dobva, akár több nappal is meghosszabbíthatjuk a vágott virágok élettartamát.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs