2017. január 26.
Az ananász hatása az emberi szervezetre

Az ananász egy olyan trópusi növény, mely sok jótékony hatással bír. Szinte mindenki szereti finom íze miatt. A friss és édes ananásznak, nem csak az íze jó, hanem egészségvédő hatása és vitamintartalma is igen magas. Már 30 dkg ananász fedezi a napi C-vitamin és mangán szükségletet.

Sok benne az A-, B- és E-vitamin, a kalcium, kálium, vas, magnézium és folsav egyaránt. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét és a gyomor egészséges működését. Mindezek mellett, enyhíti a fájdalmat, leviszi a lázat, gyulladáscsökkentő hatású, és képes nagymértékben felerősíteni az immunrendszert. Megtalálható benne a bromélia nevű enzim, melynek hatását az emésztésre gyakorolja. Javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését. Megfázásos betegségek megelőzésére is alkalmas, sok C-vitamint és karotint tartalmaz, melyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Az ananász levét gyulladások, lázas megbetegedések és emésztési zavarok kezelésére használják. A gyümölcs pantoténsavat tartalmaz, mely az idegrendszerünket védi, ezáltal csökkenti a stressz érzetet.

A benne lévő zsírégető broméliának köszönhetően, fogyókúrázóknál hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz. Amellett, hogy segít megemészteni a fehérjét, nagymértékben felgyorsítja az anyagcserét, melyet a benne lévő rostok segítenek. Ez a legrostosabb trópusi gyümölcs. Leolvasztja a zsírpárnákat, elsősorban a pocak környékéről. Emellett kitisztítja az emésztőrendszert, és kiüríti a méreganyagokat is. Jótékony hatása csak a friss ananásznak van. Vásárláskor válasszunk olyant, ami sárga, kellemes illatú, levelei pedig zöldek és frissek. Kerüljük a konzerves változatokat. A bromélia enzim csak a friss ananászban található meg, mivel az, hőkezelés hatására megsemmisül, tehát inkább csak élvezeti cikk ként fogyasszuk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs