2015. június 08.
Az akkuk és elemek környezetre való hatásai

Az akkukat és elemeket külön kell tárolni. Az erre kijelölt helyeken kell leadni őket. Ezek veszélyesek lehetnek a környezetre, ezért nem szabad kidobni őket, vannak helyek, ilyenek a szerviz, benzinkút, ahol le lehet adni ezeket a természetre káros tárgyakat. De semmiképpen se dobjuk a szemétbe, főleg ne hagyjuk a természetben őket.

Az akkuk, elemek károsíthatják a környezetet, miután életidejük lejárt, a környezetbe kerülésükkel, veszélyes hulladékká válnak. Egy évben 800 ezer tonna akkumulátor is forgalomba kerül, ami igen tekintélyes szám, ráadásul rossz környezeti hatással van az élővizekre, a természetre, különösen az erdőkre, ha az akkumulátorok nincsenek újrahasznosítva. 160 ezer tonna elem is forgalomba kerülhet, ami szintén veszélyezteti a környezetet. Vannak elemleadó helyek, ahol az elhasznált elemeket le lehet adni, és ezzel meggátoljuk, hogy a környezetbe kerülve mérgezzék az élővilágot. Többek között azért veszélyesek, mert mérgező fémeket, higanyt, ólmot, kadmiumot, mangánt tartalmaznak.

Ugyanakkor erős sav- valamint kiemelkedően magas ólomtartalmuk miatt veszélyesek a környezetre. A sav, mikor a környezetbe kerül, mérgezi a talaj és a vizek pH-ját, az emberi bőrre jutva pedig súlyos sérüléseket és mérgezést okozhat. Ezért az akkuk rendkívül veszélyesek az emberi szervezetre és nem utolsó sorban a minket körül ölelő környezetre. Az EU szabályozza a kérdést, és 2012-től a kibocsájtott akkuk legalább 25%-át újra kell hasznosítani. Az akkumulátorok újrahasznosítására Magyarországon nincs üzem, ezeket külföldre szállítják, és ottani üzemekben ólomgyártásra használják. Az akkuk és elemek újrahasznosítása egy megoldott feladat, amire szükség is van, tehát tennünk kell a környezetünk egészségéért és a felelős újrahasznosításért.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs