2018. január 10.
Amit Kárpátaljáról tudni érdemes

Vannak olyan területek, régiók Európában, amelyek az évezredek során rengeteg változáson mentek keresztül. Kárpátalja Ukrajna nyugati, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és egy kis szakaszon Lengyelországgal szomszédos régiója. A térség több értelemben is eltér Ukrajna többi vidékétől.

Ez amiatt van, hogy bár a lakosságának nagy részét a ruzsin nemzetiségűek (kárpát-ukrán) alkotják, a második világháborúig Kárpátalja Ukrajnától függetlenül fejlődött és körülbelül ezer évig Magyarország, aztán a trianoni békeszerződés után Csehszlovákia, valamint 1991-ig a Szovjetunió ukrajnai részét. Kárpátalja területe 12 800 négyzetkilométer, hegyes, dombos vidék, melynek legnagyobb folyója a Tisza. Kevesen laktak a területen az ókorban és az őskorban, mivel nagyon sok volt az alföldi mocsaras terület. Vannak olyan állítások, amik szerint a területre, a honfoglalás előtt már székely magyarok érkeztek a mai Erdély felől. A 16. században Kárpátalja három részre szakadt és kezdetben a Királyi Magyarországhoz tartozott, majd később került az Erdélyi Fejedelemség uralma alá. Az elkövetkezendő századokban több atrocitás is érte a területet és folyamatosan, más és más birodalmakhoz került.

A Szovjetunió felbomlása után Kárpátalja az 1991. augusztus 24-én függetlenné vált és Ukrajna része lett. A területen nagyon fontos szerepet játszik a mezőgazdasági szektor. Kárpátalja soknemzetiségű, ezért kultúrája is több hagyományból táplálkozik és igen sokszínű. Kárpátalja fő látnivalói a várak és a várromok, melyek közül e legjelentősebbek a munkácsi, az ungvári vár. A román kori templomok szintén fontos turisztikai látnivalóként szolgálnak. Ha tehetjük mindenképp látogassunk el Kárpátaljára, ismerkedjünk meg a sokszínű kultúrával és látogassunk el a híres várak romjaihoz.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs