2017. január 06.
A zene jelentősége az óvodában

A gyermek fejlődését a zene pozitívan befolyásolja, ezért fontos, hogy a születést megelőző kilenc hónapban az édesanya sok zenét hallgasson. A zene, ének a kisgyermeket értelmileg és érzelmileg is fejleszti, ezért az óvodai nevelés során is nagy hangsúlyt fektetnek rá.

Az óvodai dalokon, mondókákon keresztül az gyermekek megismerhetik a környezetet, amelyben élnek, a külvilágot, szokásokat, ünnepeket. Ajánlott, hogy az óvónők az éneklésbe hangszereket is bevonjanak, és minél több gyereket megtanítsanak hangszeren zenélni. Mint ahogy a felnőttekből, úgy a gyerekből is a zene érzelmeket vált ki, és így saját magán megtapasztalhatja a vidámságot, boldogságot, szomorúságot. Érdemes a gyermekkel minél több zene stílust megismertetni, mert ez által véleményt fog tudni alkotni, hogy mi az, ami neki tetszik, és mi az, ami nem tetszik. Az éneklés, hangszeren való játszás segíti a gyermek társadalomba való beilleszkedését, mivel a dalolás során oda kell, figyeljen a társaira, óvónőjére, továbbá megtanulja, hogy milyen fontos szerepe van neki az éneklésbe.

Elsősorban népdalok éneklése ajánlott az óvodában, mivel általuk a gyermekek megismerhetik hazájuk kultúráját, szokásait, és anyanyelvüket még jobban elsajátíthatják. A rendszeres éneklés által nő a gyermek önbizalma, mivel azt észleli, hogy ő is tartozik valahova. Érdemes szülőként gondoskodni arról, hogy a gyermek zenei oktatása mihamarabb elkezdődjön, mivel fejleszti a bal agyféltekét, és ennek a fejlődésnek köszönhetően a nyelvtanulás könnyebb lesz, és a logikai készség is kialakul. Szülőként, pedagógusként tegyen meg mindent azért, hogy a gyermek megfelelő zenei oktatásban részesüljön, mivel ez által sikeresebb és kikiegyensúlyozottabb lehet az iskolai évek során!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs