2019. november 04.
A vegánoknak „egészségesebb biomarker profilja” van

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy az étrendi döntések hogyan befolyásolják a szervezetben lévő előnyös biomarkerek szintjét. A csapatot különösen érdekelte a növényi táplálkozás hatása. A vegetáriánus étrend eszméje nyomokat hagy a test szöveteiben? Az elmúlt években a vegetáriánus és a veganizmus népszerűsége megnőtt. Bár az emberek számos okból válthatnak a növényi táplálkozásra, sokan ezt az utat választják az egészségügyi előnyök miatt.

[wp_ad_camp_1]

Néhány bizonyíték például arra utal, hogy a kevesebb állati terméket tartalmazó étrend csökkenti a vastagbél- és prosztatarák kockázatát. Úgy tűnik, hogy a vegetarianizmus csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és segít a betegek állapotának szabályozásában. A vegetáriánusok és a vegánok egyáltalán nem esznek vörös húsokat vagy feldolgozott húskészítményeket. A növényi étrendet követők, akik nem esznek húst, inkább zöldséget, gyümölcsöt és dióféléket fogyasztanak. Ezzel a növényi anyag növekedésével a tápanyagok, rostok és egyéb potenciálisan hasznos vegyületek hasonló növekedése következik be.

A vegetáriánusok és a vegánok jellemzően magasabb szintű gyulladásgátló és antioxidáns hatású vegyületeket, például karotinoidokat és flavonoidokat tárolnak testükben. Az új tanulmány mögött álló csapat szerint ezek a vegyi anyagok védik a sejtkárosodást és a krónikus betegségeket. A vegetáriánusok valószínűleg nagyobb lignán- és izoflavon-szintet mutatnak a vérszérumban; szakértők úgy vélik, hogy mindkettő védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen. A tudósok elemezték a plazma-, vizelet- és zsírszöveteket a résztvevőkben. Több markert vizsgáltak, beleértve a karotinoidokat, az izoflavonoidokat, a telített zsírokat és a telítetlen zsírokat, valamint a vitaminokat. Ahogy az várható volt, a vegán csoportban a legmagasabb a bioaktív markerek száma, amelyek megakadályozzák a betegségeket.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs