2018. augusztus 10.
A vanília jótékony  és kellemes íz hatásai

Korunk egyik legismertebb és legkedveltebb ízesítő anyaga a vanília, amely számos édességhez, desszerthez nélkülözhetetlen. A vanília hallatán, mindenki a süteményekre, fagylaltokra, édességekre, desszertekre gondol, azonban kevesen tudják, hogy számos egészségmegőrző és betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik, amelyekről az alábbiakban is szó lesz majd.

[wp_ad_camp_1]

A vanília az orchideák családjába tartozó növény. A növényt Európába a spanyol hódító Herman Cortes hozta be még az 1500-as évek elején és körülbelül száz évig csupán a gazdagok kiváltsága volt. A legértékesebb fajtáit Madagaszkáron, tahitin és Réunion-on termesztik. Régebb az aztékok a vaníliát kakaóba tették, de illatszerként és gyógyító fűszerként egyaránt alkalmazták. Mivel a vanília rendkívül gazdag szénhidrátokban cukrokban és fehérjékben ezért a kalóriatartalma is kifejezetten magas. A növény legfontosabb összetevői a polifenolok, köztük pedig a csersavak, amelyek jelentősen csökkentik a fogszuvasodás kockázatát. Mindezek mellett enyhítik a hasmenést és antioxidáns tartalmuk miatt segítik a szervezetben levő szabad gyökök megkötését, amelyek összefüggésbe hozhatók a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák kialakulásával.

Egy másik fontos tulajdonsága, hogy elősegíti a máj működését, illetve gátolja a központi idegrendszer működését negatívan befolyásoló, és betegségeket okozó peroxinitrit termelődését a szervezetben. A vanília kivonat és az illóolaj szabályozza a menstruációt és csökkenti a menstruáció alatt fellépő alhasi fájdalmakat, görcsöket. A vanília B-vitamin tartalmának köszönhetően fertőtleníti és nyugtatja a pattanásos, ekcémás bőrt, valamint elősegíti az új, egészséges bőrszövetek fejlődését. Fontos megemlíteni, hogy csak a természetes vanília rúdnak vannak jótékony hatásai.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs