2015. január 05.
A válság utáni ingatlanpiac helyzete

A válság komoly forgalom visszaesést okozott az ingatlanpiacon. Nézzük meg, hogy áll most a helyzet! A lakáseladási szándék általában nem valamilyen gazdasági megfontolásból, hanem a demográfiai változásból ered. A piaci forgalom gyakorlatilag megfeleződött 2008-ról 2009-re, azóta évi 85-90 ezer közötti adásvétel számot produkál a piac.

A lakásépítések száma negatív csúcsokat döntögetett az elmúlt években. A használatbavételi engedélyek száma alig érte el a négyezret. Ez a szám csupán 20 százaléka a 2008-as évben regisztrált adatnak

A fő probléma továbbra is a bizalom hiánya, ami nem csak a hitelkeresletet bénítja meg, hanem az újépítésű lakás vásárlások csökkenő száma mögött is ez húzódik. A gazdasági környezet pozitív változása, a háztartások jövedelmükbe és a jövőbe vetett bizalmának emelkedése a lakáspiacon is éreztetné hatását, az eladósodási hajlandóság emelkedése fellendíthetné az adásvételek számát, és az árakra is pozitív hatással lehetne.

A jelen helyzet csak a vevőknek kedvez, nekik is csak akkor, ha az ingatlanvásárláshoz szükséges pénzt nem a korábbi ingatlanuk eladásából teremtik elő, így nem kell realizálniuk a 2008 óta összesen 20 százalékot kitevő árcsökkenést. Persze pont ez az árcsökkenés teszi vonzóvá a lakásvásárlást első lakásukat vevők, vagy befektetési céllal vásárlók számára. Az árcsökkenés mellett az egyre olcsóbbá váló hitelek is támogathatják ezt a törekvést, bár az ügyfeleknek nagyon rosszak a   tapasztalataik. Egyelőre az élethelyzetből adódó változások jelentik a fő motivációt, ugyanakkor van egy nagyobb réteg, amelyik kivár a vásárlással, még kedvezőbb árakban reménykedve, de legfőképp stabilabb, kiszámíthatóbb gazdasági környezetre várva.

Csak bízhatunk abban, hogy az ingatlanpiac mielőbb magára talál!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs