2018. március 30.
A tiramisu története

Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne szeretne valamilyen fajta édességet, legyen az csokoládé, fagylat, sütemény stb. A desszertek, sütemények elkészítése is egyfajta művészet és napjainkban már nincs lehetetlen a cukrászat terén. Rengeteg olyan desszert van azonban, amely könnyen elkészíthető és nagyon finom is.

A tiramisu egy olasz desszert, amely világszerte elterjedt és nagyon népszerű. Ahogy sok más desszertet, úgy a tiramisut is sokan és sokféleképpen készítik, rummal, borral, konyakkal is. A tiramisu olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése “dobj fel” ami a két koffeintartalmú összetevőre is utalhat a kávéra és a kakaóra. A tiramisu története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor a Cosimo III de Medici, a korabeli toszkán uralkodó, látogatást tett Siena városába és egy desszertet szeretett volna enni. Számára készült el az első tiramisu, sajnos azonban nem lehet tudni, hogy ki volt a cukrász, aki elkészítette. Cosimo teljesen el volt ragadtatva a desszerttől, annyira, hogy a receptet magával vitte Firenzébe. Ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.

A tiramisu egyik legérdekesebb legendája szerint a mai modern tiramisu elődje egy energiadús afrodiziákum, melyet a kurtizánok készítettek a szeretőik számára. A mascarpone, a kávé, az alkohol, a cukor, a csokoládé, a tojássárgája, mind olyan összetevők, melyeknek az energiagazdagsága közismert volt már évszázadokkal ezelőtt. Ahogy az már említésre került, a tiramisut többféleképpen is el lehet készíteni, így torta puding és más desszertfélék is készülhetnek belőle. Az eredeti recept szerint a hozzávalók a következők: 3 tojás, 250 gramm mascarpone, 3 evőkanál cukor, 1 vanília rúd, 2 csomag babapiskóta, 3 dl kávé, 1 dl amaretto, kakaópor.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs