2017. június 16.
A táplálékkiegészítők és a paleo

Több éves paleós tapasztalatom alapján állítom, hogy bizony szükség van jól megválasztott kiegészítőkre. Sokáig nem foglalkoztam a kérdéssel, bíztam a gondosan megválogatott és ellenőrzött helyekről beszerzett alapanyagokból készült táplálékaim erejében.

De jöttek a jelek, elsőként bőrtünetek formájában, később működésbeli problémákban is. Rájöttem, hogy nem dughatom a fejem a homokba, valamit tenni kell. A szervezet számára biztosítanom kell a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat.

Miért nem tudja fedezni a gondos, odafigyelő táplálkozásunk a jó működéshez szükséges vitaminokat, ásványokat, enzimeket, stb.?
Az alábbi tanulmány hiteles adatokkal bizonyítja, hogy ha annyi vitamint, és tápanyagot akarsz bevinni a szervezetedbe, mint a szüleid 1966-ban, 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod, mint nekik akkoriban. Ennyivel csökkent ugyanis az élelmiszernövényeink tápanyagtartalma.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint a búza, árpa, kukorica, répafélék és burgonya mikroelemtartalom csökkenése 1966 és 1990 között a következő volt:
Búza: 100% – 50%
Árpa: 100% – 38%
Kukorica: 100% – 18%
Répafélék: 100% – 75%
Burgonya: 100% – 87%

Lényegesen megnövekedett viszont a mesterséges tápoldatok (műtrágyák) és a növényvédőszerek elterjedése. Nem csoda hát, ha az “alultápláltság” és a folyamatos “mérgeződés” miatt megbetegszünk!
Meggyőződésem, hogy a túlsúly is ezek következménye. Megdöbbentő, hogy ez a változás néhány évtized alatt bekövetkezett. Vannak örvendetes próbálkozások a REND visszaállítására. Szépen sokasodnak a BIO kultúrák, az ÖKO gazdaságok. Addig is pótoljuk a táplálkozásunkból hiányzó elemeket és tisztítsuk a szervezetünket.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs