2013. október 13.
A szociális földprogram tovább folytatódik

A 2013-as év folyamán nem kevesebb, mint 151 település nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális földprogram pályázatát. A pályázat legfőbb célja, hogy a hátrányos helyzetű, illetve a fokozottan hátrányos helyzetű településeken élő emberek megélhetését biztosítsa és munkalehetőségek teremtését tegye lehetővé.

A kiadott hivatalos közlemény szerint az eddigieknél is több helyszínen, méghozzá nagyobb keretösszeggel folytatódik a szociális földprogram, ugyanis 4.340 család vesz részt benne és 883 embert foglalkoztatnak közmunkában a program által, ami már javulásnak számít.

A tájékoztatás további adatai szerint a sikeres pályázók az elkövetkező egy évben több, mint ötszáz hektár földterületet művelhetnek meg, 8.436 vetőcsomagot kapnak, illetve 17.585 palántát használhatnak fel és 62.500 háztáji állatot nevelhetnek.

A már közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó szociális földprogram keretén belül 44 település érintett, az eszközbeszerzési és fejlesztési alprojekt viszont már csak 14 települést érint, míg a kertkultúra és kisállattartás alprojektben nem kevesebb, mint 93 község és város vesz részt aktívan.

A közfoglalkoztatás keretében a megtermelt javakat, nem saját célúan használják fel a pályázat élvezői, hanem azokat a közétkeztetésben használják fel, illetve szociális alapon, természetbeni juttatásként oszthatják el egymás között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Kovács Zoltán, közleményében azt mondta, hogy ez a mintaprojekt már igazi továbblépés a szociális gazdaság és a piac irányába, továbbá stabil felkészülést jelent az elkövetkező hat évre, avagy a 2014 – 2020-as európai uniós költségvetés már nagyobb volumenű programjaira, pályázataira is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs