2017. augusztus 18.
A Szilícium-völgy

A Szilícium-völgyet Magyarországon sokan tévesen Szilikon-völgynek nevezik. Azonban fontos tisztázni, hogy ez nem a helyes elnevezés. A félreértés abból adódhat, hogy az angol elnevezése Silicon Valley, amelyet tévesen szilikonnak fordítanak. Azonban ha így lenne, akkor angolul Silicone Valley lenne, ami ugyebár csupán egy betűnyi különbség.

[wp_ad_camp_1]

Ha tudjuk, hogy miről is kapta a nevét ez a terület, akkor már biztosan nem fogunk a téves megnevezés hibájába esni. Az nyilván senki számára sem meglepő, hogy a Szilícium-völgy az Egyesült Államokban található. Ezen belül pedig Kaliforniáról beszélünk. Ha pedig pontos elhelyezkedésre lennénk kíváncsiak, akkor elmondható, hogy a Szilícium-völgy a San Francisco-öböl déli részén, egy nagyjából 1500 négyzetméteres területen található, amelynek a központja San José. A nevét pedig az itt gyártott szilícium alapú chipekről kapta, amelyeket a mai napig nagy számban gyártanak. Méghozzá úgy ragadt rá ez az elnevezés, hogy 1971-ben Don Hoefler újságíró az addig Santa Clara – völgyet az oda telepedett rengeteg számítástechnikai cég miatt Szilícium-völgynek nevezte.

Attól kezdve pedig a köztudatban is ez a név maradt rajta. A Szilícium-völgyben számos sikertörténet született. Története kezdete is egy sikertörténethez nyúlik vissza. Méghozzá Bill Hewlett és David Packard sikertörténetéhez, akik egy hang oszcillátor kifejlesztése után némi kölcsönnel és terv nélkül nyitottak céget. Azonban hamarosan tudományos számológépet alkottak meg, amellyel hatalmas sikert értek el, és ezzel együtt hatalmas vagyonra tettek szert. A garázs, amelyben a vállalat indult turisztikai látványosság már mára, és a „Szilícium-völgy szülőhelye” táblával van díszítve.

Mára már az iparágban érdekelt cégek tömegesen vannak jelen a Szilícium-völgyben. Rengeteg magasan képzett mérnököt, tudóst, informatikust és gazdasági szakembert foglalkoztatnak itt, így egy igen fejlett és gazdag területről van szó, ahol temérdek ötlet születik minden nap. Az információ szabad áramlásának köszönhetően pedig mindegyik ötlet ott kerül felhasználásra, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ezért lehet az, hogy a Szilícium-völgy vélhetően még nagyon sokáig az iparág meghatározó területe lesz, amely még számos sikertörténet megszületését eredményezheti.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs