2018. március 28.
A szépségmegőrzés vitaminja

Az E vitamin más néven tokoferol, 8 különböző molekulát tartalmaz. Az élelmiszerben antioxidánsok ként van jelen, és ez segít helyreállítani a szervezetünkben lévő sejtek külső tényezőktől védő plazmamembrán sérüléseit.

A plazmamembrán sérülését okozhatja egy sima étkezés vagy testmozgás, és ezek helyreállításához létfontosságú az E-vitamin. Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, dió, mandula, pálmaolaj, spenót, avokádó, spárga, brokkoli, kivi, magnó stb. élelmiszerekben. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért joggal gondoljuk azt, hogy teljesen felszívódik a szervezetünkben. Ám ez tévesnek bizonyul, hiszen 60-70% eltávozik a szervezetünkből. Ezért fontos, hogy kellőképpen pótoljuk, ha kell vitaminokkal, vagy étrendkiegészítővel. Különösen ajánlott betegségek után, hiszen segíti a sejtek regenerálódást. Mindez mellett kiváló hatással van a szépség és a fiatalság megőrzésére. A megfelelő mennyiségű E-vitamin növeli a bőr nedvességtartalmát, lágyságát és fiatalságát.

Ezen kívül fényvédő hatása is ismert, véd a káros sugaraktól és fontos szerepe van a szabadgyökök kialakulásában. A szabadgyökök bőrben is keletkezhetnek az ultraibolya sugárzás hatására. Nagy koncentrációban alkalmazva, kiváló sejtmegőrző. Az mellett, hogy megfiatalítja a bőrt, regenerálja és fényessé teszi a hajat. Az E-vitamin a haj egyik legfontosabb vitaminja. Fokozza a haj növekedését, és megakadályozza annak hullását. Az E-vitamin az izmok fejlődését is fokozza, ezért különösen ajánlott a sportolók és testépítők részére. Kihatással van az izmok fejlődésére, meghosszabbítja azok teljesítményét, késlelteti az elfáradásukat. Az E-vitamin hiányát onnan észlelhetjük, ha túlzott fáradékonyság lép fel, sérülékenyé és szárazzá válik a bőrünk, fakó, fénytelen haj és töredezett körmök, visszértágulás mind erre utalhatnak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs