2015. január 29.
A sólámpák hatása

Már régóta ismert a só jótékony és gyógyító ereje. A sós levegőnek tisztító és semlegesítő hatása van. De vajon a sólámpák és sómécsesek képesek azt a hatást közvetíteni, amit az emberek többsége elvár tőlük? Két nagyon eltérő vélemény terjedt el a sólámpákról.

Az egyik vélemény, hogy a sólámpa képes kezelni a légúti panaszokat, enyhíti az asztmás tüneteket és színterápiás kezelésre is használható, így a bőrproblémák javulását és a sejtek regenerációját eredményezheti. Látványa stresszoldó hatású, javítja a közérzetet, továbbá jótékony hatással van az idegrendszerre és a magas vérnyomásra is. Egyesek szerint a sólámpa még a penészt is képes eltüntetni a lakásból. Nem utolsó sorban pedig gyönyörű, hangulatos dekorációként is funkcionál. Elterjedt vélemény még, hogy az elektronikus eszközeink töltései felborítják a levegő természetes pozitív és negatív töltésű egyensúlyát, valamint a túlságosan magas pozitív iontartalom rossz közérzetet, álmatlanságot és kimerültséget eredményezhet. A sólámpák viszont az egészségünk számára nélkülözhetetlen negatív ionokat tartalmaznak, amiket melegítés hatására kibocsájtanak magukból, visszaállítva így a levegő ion-egyensúlyát és biztosítva az egészséges légzést.

Mindezekkel szöges ellentétben áll egy másik vélemény, mely szerint a sólámpa nem segít a légúti panaszok helyreállításában, és nem csökkenti az asztmás tüneteket. Erre csupán a sópipa, a sóbarlang és a tengerparti levegő képes. Bár sok embernek van az otthonában sólámpa, a legtöbben csak dekorációnak használják, mivel a sólámpák pozitív egészségügyi hatásaira semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Egyesek szerint ráadásul a sólámpák egyéb összetételeinek köszönhetően túlzott használatuk magas vérnyomást is okozhat. Sokak pedig a sólámpák negatív ionkibocsájtását egyenesen elképzelhetetlen, badarságnak tartják. A sólámpák kellemes látványán és dekoratív kivitelezésén túl maximum annyi pozitív hatásuk van, hogy befolyásolják a levegő páratartalmát, de ennek a mértéke elhanyagolható.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs