2013. március 25.
A sikeres és hatékony önéletrajz titkai

A hatékony munkakeresés eszköze egy jól megírt önéletrajz, amit az adott munkára szabunk. Amikor munkát keresnek az emberek sokszor esnek abba a hibába, hogy egy megírt önéletrajzot küldenek el minden kiírás számára, azon nem is alakítanak, pedig ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes alaposan odafigyelni a részletekre. Természetesen nem vehetnek fel mindenkit egy adott munkahely betöltésére és minden munkaadó más és más, de van pár alapszabály, amit érdemes betartani.

[wp_ad_camp_1]

Először is fektessünk hangsúlyt a személyes adatokra, győződjünk meg róla, hogy minden elérhetőséget pontosan adtunk meg. Ez talán alapvető dolognak tűnik, mégis elképzelhető, hogy a nagy sietségben véletlenül kimaradt a telefonszámunk vagy hibásan írtuk azt be.

Az általunk feltüntetett munkahelyeket érdemes átfutni és például arra is ügyelni, hogy ne legyen hézag az időben, azaz folytonosságra törekedjünk, hiszen a kimaradt évek vagy akár a hónapok is könnyen bizalmatlanságra adhatnak okot. Az utolsó munkahelynél tüntessük fel azt is, ha az jelenleg is folyamatban van.

A kiemelések szintén fontos szerepet játszanak az önéletrajzoknál. A korábbi munkakörünk leírásában emeljük ki a legfontosabb tudnivalókat. Érdemes ehhez az álláskiírás szövegét is figyelembe venni, vagyis ha ott elsődlegesen egy konkrét szakmai tapasztalatot keresnek, amivel mi rendelkezünk, akkor azt hangsúlyozzuk ki.

Arra is ügyelni kell, hogy a lényeggel kezdjünk. Az már köztudott, hogy időben visszafelé érdemes haladni, azaz a tapasztalatok között legfelül a legutolsó állásunkat részletezzük, de ugyanakkor az is fontos, hogy a feladataink összefoglalása során az elsők között szerepeljen az, amit az új munkaadó kér.

A fénykép ugyancsak elmaradhatatlan kelléke egy jól elkészített önéletrajznak, nem szabad kihagyni. Természetesen nem kell nagyméretű kép, viszont az fontos, hogy igazolványkép típusú legyen, azaz csak az arcunkat mutassa.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs