2017. november 06.
A savant-szindróma

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy az autizmus együtt jár azzal, hogy az érintett személyek bizonyos területeken vagy részterületeken kimagaslóan tehetségesek. Ez azonban nincs így. Vannak autisták, akik savant-szindrómával is rendelkeznek, amely ezért a tehetségért felelős. Ugyanakkor pedig nem csak autisták lehetnek savant-szindrómások.

Azok, akik savant-szindrómával rendelkeznek, kiemelkedően tehetségesek egyes területen vagy részterületen. Ezzel együtt azonban nagyobb hiányosságokkal élnek együtt. Ezek az emberek az általános képességeiket tekintve korlátozottak, és az esetek döntő többségében valamilyen fejlődési rendellenességgel születtek. Ez a fejlődési rendellenesség nagyon sokszor az autizmus. A savant-szindróma jeleit mutató egyének mintegy 50%-a autista. Azonban a másik 50%-nál egyéb fejlődési rendellenességek jelentkeznek, mint például a mentális retardáltság, vagy más, központi idegrendszeri károsodás, illetve sérülés. Ez utóbbi azt feltételezi, hogy a savant-szindróma is lehet szerzett, tehát elvileg valamilyen komoly neurológiai sérülés is járhat együtt azzal, hogy különleges képességeket szerzünk, miközben más területen teljesen leromlunk.

Léteznek egyébként olyan elméletek is, amelyek szerint nem feltétlenül szükséges fejlődési rendellenesség ahhoz, hogy valaki savant-szindrómás lehessen. Egyes embereknél ugyanis kiemelkedő részképességeket figyeltek meg, ám náluk a páratlan képességeiken kívül semmilyen más szemmel látható abnormitás nem volt megfigyelhető.

A savant-szindróma mindenesetre igen nehezen érthető. Ezen felül pedig még a kutatók sem értenek teljesen egyet mindenben ezt a különleges állapotot tekintve. Annyi azonban bizonyos, hogy léteznek olyan egyének, akik valamilyen fejlődési rendellenességgel születnek, mellette pedig kiemelkedően jók egyes területeken. Ők azok, akiket kétségkívül savant-szindórmásoknak nevezhetünk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs