2019. október 06.
A probiotikumok kevésbé hatékonnyá teszik az immunterápiát

Az immunterápia több előnnyel járó rákkezelés, emiatt létfontosságú a hatékonyság növelése. A bél mikrobióma tanulmányozása során a tudósok meglehetősen szokatlan eredményeket találtak. A probiotikus kiegészítők gátolhatják a rák kezelését. A rák immunterápia viszonylag fiatal terület. Azonban hosszú távú remissziónak és kevésbé valószínű mellékhatásoknak van kitéve.

A Rákkutató Intézet szerint a tudósok kimutatták, hogy hatékonyan kezelik a kemoterápiára és a sugárkezelésre ellenálló rákokat. Az immunterápia segít az immunrendszernek a betegség leküzdésében. A rákos sejtek általában nem érzékelik az immunrendszert, de a kezelés gyógyszereket és más anyagokat használ, hogy erősebb választ adjon. A résztvevők kitöltötték az életmód-felmérést a táplálkozásról, a gyógyszerekről és a kiegészítők használatáról. A kutatók megvizsgálták a székletmintáikat, hogy felépítsék az egyes bél mikrobióma képeit. Ők is nyomon követték a résztvevők kezelését. Egy meglepő eredmény jött létre. A probiotikus kiegészítők a 70% -kal alacsonyabb eséllyel korrelálnak az ellenőrzőpont-gátló immunterápiához. A résztvevők közel fele (42 százaléka) jelentett be ilyen kiegészítőket.

A kutatók észrevették a probiotikumok és az alsó bél mikrobióma sokféleség közötti kapcsolatot is. “Az általános felfogás szerint a probiotikumok egészségesebbé teszik a bél mikrobiómát” – mondja Christine Spencer, a Parker Intézet kutatója. “Míg több kutatásra van szükség, adataink azt sugallják, hogy nem lehet ez a helyzet a rákos betegek esetében.” Összességében a vizsgálat részben magyarázhatja, hogy egyes rákok nem reagálnak megfelelően az immunterápiás kezelésre. Azt is kimutatja, hogy bizonyos táplálkozási tényezők – különösen a probiotikus kiegészítők gondos mérlegelése – hatással lehetnek a sikerességre.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs