2019. december 10.
A petárdázás veszélyei az állatokra

Ahogy közeledünk az évvégéhez, egyre több alkalommal kell szembesülnünk a fülsüketítő durrogásokra, melyek nem csak az emberi szervezet számára lehet megviselő, de az állatokra is nagy mértékben kihathatnak.

A petárdázás az új év köszöntésének az egyik alap eleme, amely a Kínai kultúrához vezethető vissza. Ugyanis az ö kultúrájukban úgy tartják, hogy a különféle durrogtatásokkal elűzhetik a rossz szellemeket és kísérteteket. Ebben az időszakban nagyon jellemző, hogy a háziállatok annyira megrémülnek, hogy akár az otthonunkból is képesek megszökni csak, hogy menekülhessenek egy nyugodtabb közegbe. Ez a félelem főként a kutyákra jellemző, melyeket nagyon megviselhet. Ilyenkor nagyon sok az elveszett házi kedvenc, de nem egy olyan esetről is beszámoltak melynek sokkal szomorúbb a vége, ugyanis annyira megijednek, hogy meghasad a szívük. Ez a nagy félelem oda vezethető vissza, hogy a kutyák érzékszervei sokkal érzékenyebbek, így ezeket a zajokat sokkal finomabban érzékelik.

A petárda idény nagyon rossz kihatással lehet az állatok szervezetére, melyek különféle következménnyel járhatnak. Egy-egy ilyen durrogás alkalmával káros következményekkel kell számolni, melyek lehetnek halláskárosodás, pszichikai probléma, szívpanaszok és még epilepsziás rohamok is előállhatnak. Ettől már csak a halál lehet rosszabb. Ezért is ajánlott, hogy felkészüljünk erre az időszakra. Ilyenkor nagyon fontos, hogy arra törekedjünk, hogy amennyire csak tudjuk igyekezzünk megnyugtatni az állatokat. Próbáljuk meg, hogy ne hagyjuk magukra. Illetve hatásos lehet, ha zenével megpróbáljuk elterelni a figyelmüket. Nagyon hatásos lehet, ha a kutyusokat mikrocsippel látjuk el, ugyanis ilyenkor, ha félelmükben elkóborolnak, akkor ezzel sokkal könnyebben találhatjuk meg őket.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs