2017. július 12.
A penész eltávolítása és kialakulásának megelőzése

A penész nemcsak a szoba kinézetén ronthat, de komoly egészségügyi gondokat is okozhat. Minden helységben, ahol nagy a páratartalom, könnyen megjelenhet a penész, aminek eltávolítása nagy fejtörést okoz.

Erre legjobb és legolcsóbb, ha mi magunk házilag készítünk szereket, melyek egészségünkre sem károsak, és a pénztárcánkat is megkímélik. Az egyik ilyen hatásos szer lehet az ecet. Ezt a sokoldalú folyadékot sokszor a dugulás ellen használják a háztartásokban, de ez mellett kitűnő a penész ellen is. Ha durva penészréteggel állunk szemben, akkor alkalmazzuk a hígítatlan 20%-osat, dörzsöljük át vele a penészes felületet. Amennyiben csak enyhe penészedés jelent meg, akkor keverjük el fele-fele arányban vízzel. Bár az ecetnek kellemetlen illata van, ez gyorsan eltűnik, és még a csempét is fényessé varázsolja majd.

A penész ellen legjobb, ha előbb védekezünk. Erre leghatásosabb a szellőztetés, de ez nem mindig elég. A megelőzésre alkalmazzunk szobanövényeket, melyek segítenek a túl magas nedvességtartalom leküzdésében. Az egyik ilyen a vitorlavirág. Ez az igazán szép növény, kedveli a párás levegőt, a nedvesség egy részét magába szívja, és egyúttal lecsökkenti a penész spórák számát is. Nincs szüksége nagy napfényre, sőt a túl világos helyeket, nem is kedveli. Folyamatos nyirkos földet igényel, viszont figyelni kell, hogy tálkájában soha ne álljon a víz. A babér is hatásos a penész megtapadása ellen. Ennek a szobában tartható változata, képes nagy mennyiségű nedvességet elnyelni. A növény a vitorlavirággal ellentétben a világos helyeket és a napsütést kedveli. Nem igényli a gyakori öntözést. A citromfa egy igazán szép növény. Ez a lakásban és az udvarban is tartható. Világos, magasabb páratartalmú helyek kedvelője. Rendszeres öntözést és legalább heti egy alkalmi tápoldat adagolás, amit elvár. Látványa esztétikus, illata kellemes, mindezek mellett párátlanító, és tisztítja a levegőt is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs