2018. július 10.
A napallergia tünetei és fajtái

Sajnos egyre többen vannak, akik valamilyen allergiával küzdenek. A napallergia az egyik legkellemetlenebb allergiák egyike, ugyanis a nyári napokban kerülni kell az erős napsütést, így a tengerparti napozások nem igazán jöhetnek szóba.

[wp_ad_camp_1]

A napallergia hátterében a fény okozta kellemetlen reakciók érzékeny bőrűeknél gyakoribbak. A napallergiának két típusa létezik, melyek közül az egyik nagyon ritkán fordul elő és amikor a napfény hatására a ruha alatt lévő területeken is megjelennek kiütések. A másik fajtája azonban sokkal gyakoribb, ebben az esetben a fotóallergiás reakciók a fénynek kitett testfelületen alakulnak ki. A fényallergia tünetei sok szempontból hasonlóak más allergiás tünetekhez, a különbség az, hogy nem mindig jelentkeznek azonnal. Akár több nap is eltelhet, amire jelentkeznek a tünetek a testen. Ezek lehetnek apró piros pontok, csalánkiütés, piros foltok vagy nagyobb hólyagok is, amelyek égő, viszkető érzést okoznak. A reakció erősségétől a fénnyel érintkezett testrész fájdalma is előfordulhat. Ha a napallergia tünetei gyulladáscsökkentő, hűsítő készítmények hatására sem csökkennek, javulnak, akkor mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni mivel lehet, hogy kezelésre van szükség.

A napallergia időnként elmúlhat, lehetnek olyan évek, amelyeken a tünetek nem is jelentkeznek, valamint a nyár közepén maguktól teljesen elmúlnak. A már egyszer kialakult vagy akár genetikailag kódolt napallergia az esetek nagy többségében nem szűnik meg. A megelőzésnél a direkt napfény kerülése sokat segíthet az allergiás reakció kialakulásában. Az is elmondható, hogy a barnuló és azzal együtt vastagodó bőr valamilyen szintű védelmet jelent az allergiás hatásoktól, mivel egyfajta szűrőt, védelmet jelent. Akinél enyhébb formában jelentkezik az allergia, annak érdemes fokozatosan hozzászoktatnia a bőrét a naphoz.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs