2017. április 26.
A mindig divatos kandalló

Ma is gyakran találkozhatunk a lakásokban kandallókkal, amik nem csak meleget biztosítanak, hanem nagyon gazdaságosak is, és otthonias hangulatot adnak a helyiségeknek. Az első kandallók Nyugat-Európában jelentek meg a kastélyokban, a 13-14. században. Itt még a nyitott változatai voltak jelen, melyek elég kevés hőt adtak ki.

A kandallók fejlődésével megjelentek a zárt tűzterű modellek, amik kandallóbetéttel épültek, és ma is így építik őket. Ezeknek 65-90%-os a hatásfokuk, ellenben a nyitottak hatékonyságával, melyek csak 10-15%-os hő kiadásra képesek. A kandalló vastag vagy speciális anyagú bélése biztosítja, hogy a felfűtés után a forró levegő, hosszú ideig bent maradjon a tűztérben. Az utolsó megrakás után 15 órával is, még mindig lehet parázságy az építményben. Kandallóburkolat megjelenési formájában lehet modern, rusztikus, klasszikus, vagy csempekandalló. A külső kinézet, nem hozható kapcsolatba a fűtőtest hatékonyságával, teljesítményével és működésével. Ezt választhatjuk a szoba, a berendezés és saját stílusunkhoz illően.

A kandallóbetétek fűtés módja szerint: lehetnek lég-, víz- és gázfűtésű betétek. A légfűtéses kandallóbetéteket alkalmazhatjuk, mint kiegészítő fűtés, de akár a teljes lakás felmelegítésére is. Alul beáramlik a levegő, amit felmelegít a forró kandallóbetét és felül kiáramlik a meleg levegő. Különböző modellek közül válogathatunk, melyekhez manapság, megfizethető áron tudunk hozzájutni. A vízfűtéses kandallóbetét egy fűtési rendszerre köthető, de önállóan is alkalmazhatóak. Ez a folyamatos használatra alkalmas, nemcsak amikor néha fűtünk be egy szobát. Manapság már sokan szereltetnek ilyen fűtési rendszert lakásaiba, mivel nagyon gazdaságos, és kényelmes is a tüzelés szempontjából.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs