2017. október 28.
A mexikói konyha

A mexikói ételek hagyományosan igen fűszeresek és sokszor csípősek. A pikáns és egzotikus ízek az azték, a maja és a spanyol kulináris hagyományok keveredése által keletkeztek. A főzés alapját Mexikó szerte a kukorica, a bab és a chili paprikák adják, míg a fűszerek tekintetében a koriander, a köménymag, a fokhagyma, a keserű csokoládé és az avokádó dominál.

[wp_ad_camp_1]

Mexikóban nagyon gyakran fogyasztanak tortillát, amely egy kukoricalisztből készített lepény. Ezt nagyon sokféleképpen meg lehet tölteni, így ételek végtelen variációja készíthető el belőle. Nem is csoda hát, hogy Mexikó legtöbb hagyományos étele tartalmaz tortillát. Általában tesznek bele húst, de akár mehet bele helyette babpüré is, és mindig jár hozzá valamilyen szósz is, amely általában csípős. Ezt a szószt salsának hívjuk, készüljön az akármiből. Tortilla felhasználásával készül a quesadillas is, amely során két lepény közé sajtot helyeznek, és így sütik azt meg. Talán ismerősen csenghet a chilli con carne is, amely szintén egy mexikói specialitás. Ez színes babok keveréke néhány húsfajtával, csípős paprikával, zöldséggel és különféle fűszerekkel.

Torta is kapható Mexikóban, amely azonban itt nem egy édességet, hanem egy szendvicsszerű ételt jelent. Ezek az óriási szendvicsek hússal és különféle zöldségfélékkel vannak megtöltve. De persze azoknak sem kell csüggedni, akik valami édesre vágynának. Mexikó közkedvelt édessége például a flan, amely a puding egyik formája, de a dióból és mézből készült (valódi) torta is kitűnő desszert lehet azok számára, akik Mexikóba látogatnának.

A mexikói konyha tehát tele van ízekkel, és mindenképpen megéri kipróbálni azoknak, akik szeretik a fűszeres, csípős és sokszor kukoricaalapú ételeket. Annyit azonban érdemes észben tartani, hogy a mexikói utcai árusoknál nem érdemes enni, hiszen könnyen hasmenés lehet a vége. A éttermekben, kifőzdékben azonban biztonságosan fogyaszthatunk, és ismerkedhetünk a különleges ízekkel.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs