2016. augusztus 26.
A mértéktelen evés kezelési módjai

Egy új kutatás során három kezelési módot találtak azoknak az emberek akik mértéktelen evészavarral küzdenek, amivel ritkítani lehet az evést. A krónikus mértéktelen evők részesülhetnek egy kognitív viselkedésterápiában, ez a fajta terápia segít a pácienseknek rájönni tetteik okaira. Ez a megértés segíthet nekik abban, hogy megváltozzon a viselkedésük és hogy megváltozzanak az étkezési szokásaik is.

Az új kutatás során arról is beszámoltak, hogy vannak olyan vényköteles gyógyszerek is, amelyekkel segíteni lehet a mértéktelen evőkön, ilyenek például az antidepresszánsok, a Prozac és a Zoloft. A kutatók erős bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a kezelési formák valóban hatásosak, viszont nincs olyan kezelési mód, ami minden páciensnél alkalmazható, tehát ki kell tapasztalni, hogy melyik betegnek mi a hatásosabb. Ezért további kutatásokat kell végezniük, viszont megadták az alapot az orvosoknak, hogy elindulhassanak egy úton afelé, hogy meggyógyítsák a mértéktelen evőket. A mértéktelen evészavart 2013-tól kezdődően számítják igazi betegségnek.

Ez a betegség nem egyezik meg a bulimiával, hiszen az a személy, aki sokat eszik nem érzi a késztetést arra, hogy azután kihányja az ételt. A bulimiás emberek gyakran úgy próbálják meg megakadályozni a súlygyarapodást, hogy hashajtókat használnak, hánynak, illetve megerőltető edzéseket végezni miután teleették magukat. Azok az emberek viszont, akik egy ülés alatt megesznek egy teljes zacskó chipset vagy egy egész doboz fagyit, még nem jelenti azt, hogy mértéktelen evészavarral küzdenek. A mértéktelen evés azt jelenti, hogy valaki nagyon nagy mennyiségű ételt fogyaszt mindössze néhány óra alatt és ezalatt az idő alatt nem ő kontrollálja saját magát, hanem az étel az, ami uralkodik fölötte.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs