2017. április 12.
A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos az egészségnek

Mindenki tudja, hogy egészségünk megőrzésében mennyire fontos szerepet játszik a megfelelő mennyiségű alvás. Hogyha az ember nem is érzi, akkor is hatással van rá, ha nem alszik, főleg idősebb korban.

Ez nem azt jelenti, hogy fiatal korban még nem számít, hanem azt, hogy a korán elkezdett nem alvás eredményei akkor fognak kiütközni, amikor az ember megöregszik. Az alváshiány nagyon sok súlyos betegség kiváltó tényezője lehet. Már bizonyított tény, hogy akik alvászavarral küszködnek, vagy csak egyszerűen nagyon keveset pihennek, sokkal könnyebben hajlamosak az elhízásra és a cukorbetegségre is. Ennek oka, hogy ha a szervezet nem kap elég időt arra, hogy kipihenje magát, cukoranyagcseréje nem lesz megfelelő hatásfokú, sőt, a jóllakottság és az éhség érzését keltő hormonok sem működnek majd megfelelően. Ezért az ilyen emberek a magas szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztják majd előszeretettel. Ehhez azonban tartósan meg kell ismétlődnie a kialvatlanság folyamatának, pl. éveken keresztül.

A jelenség azonban nemcsak fizikai, hanem mentális problémákhoz is vezethet. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kialvatlanság szinte kétszeresére növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki nem alszik rendesen, az értelemszerűen depressziós lesz, hanem csak azt, hogy ha valaki hajlamos erre a betegsége, akkor nagyobb valószínűséggel ki fog ütközni rajta, mintha megfelelően kipihenné magát. A fáradtság ugyanis a koncentrációképesség hiányát, türelmetlenséget és kedvtelenséget okoz, amelyek erősíthetik a betegség tüneteit. A legjobb, hacsak megtehetjük, az, hogy annyit aludjunk, amennyit csak lehet! Persze nem kell átesnünk a ló másik oldalára, és egész nap az ágyat nyomni, csak mértékkel. Ehhez persze egy kényelmes ágy és egy stresszmentes élet kell, szóval minden ott kezdődik, hogy képes-e pozitívan megélni a mindennapok kihívásait.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs