2017. március 24.
A mák jótékony hatásai az emberi szervezetre

A mák virágzását a csészelevelek lehullásával lehet észrevenni, a folyamat során a magház átalakul gubóterméssé, ebben a kicsi részben bujkálnak a mákszemek. A mák az egész világon elterjedt gyógynövény, azonban a Közép-Ázsiából származik. Legfőképp az élelmiszeriparban használják fel, de a mákgubó mára már a gyógyszeripar fontos alapanyaga lett.

A máknak rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, hiszen óriási számban tartalmaz fehérjéket, B1-, B5-, B6-vitaminokat, valamint kalciumot, foszfort, cinket, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot. A kutatások során rájöttek arra a szakemberek, hogy a csontritkulásban szenvedő embereknek hetente 3-4 alkalommal kellene mákot fogyasztaniuk, mivel a gyógynövény hatásának köszönhetően enyhülhetnek a betegség tünetei. Ha a mák helyet a mákolajt választja, akkor azt őrölt szezámmaggal társítva érdemes fogyasztani körülbelül 2-3 héten keresztül, a kúra befejezése után mindenképp tartson szünetet. A mák az idegrendszerre is hatást gyakorol, mivel nyugtatja a szervezetet, valamint stressz csökkentő hatása van.

A gyógynövény a bélfal tisztításában is fontos szerepet foglal el, mivel képes eltüntetni a bélfalon megragadt lerakódásokat. A kozmetikában előszeretettel használják a mákolajt bőrápolás céljából, egyre gyakrabban készítenek a mák apró magjaiból bőrradírt, mivel alaposan kitisztítja a bőr pólusait, de a mák gondoskodik a köröm és a haj egészségéért is. A mákot nyersen is lehet fogyasztani, de csak abban az esetben, ha az étkezést megelőzőleg beáztatja a gyógynövényt, erre a fontos műveletre az enzimgátlók miatt van szükség. A gyógynövényből készíthetünk máktejet, mákos tésztát, valamint a reggeli turmixok alapanyaga is lehet.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs