2018. szeptember 30.
A lisztérzékenységgel járó tünetek

A lisztérzékenység valójában egy olyan betegség, amely a vékonybél krónikus, felszívódásával járó zavarokat foglalja magába. Ezeket a zavarokat pedig a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, vagyis a glutén váltja ki.

[wp_ad_camp_1]

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a betegséggel, amely egy felmérés szerint minden száz emberből legalább kettőnél kimutatható.  A lisztérzékenység tüneteinek felismerése viszonylag könnyű, ám olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor egy évbe is telhet mire tudatosul bennünk, hogy tényleg betegség áll, a nem mindennapi tünetek mögött. Sajnos a lisztérzékenység nem válogat, bármelyik korban kialakulhat. A gyereknél kifejezetten ajánlott a fokozott figyelem, hiszen fiatal korban még megelőzhetjük a fejlődési rendellenességeket, melyet ez a betegség okozhat. Ám sokszor találkozhatunk olyan esetekkel, hogy csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek. Sajnos a lisztérzékenység örökletes betegségek közzé sorolható, így ennek a kialakulását nagyban befolyásolják a genetikai tényezők.

A betegséggel járó tünetetek viszonylag klasszikusnak mondhatóak, ám sokszor megtévesztőek, mivel nem csak kifejezetten lisztérzékenységre vonatkozhatnak. A leggyakoribb tünetei a hasmenés, hányás, és a puffadás. A lisztérzékenységgel járó panaszokat a felszívódni képtelen zsírok okozzák, melynek eredményeként változatlan étrend mellett is fogyásnak indulhat a beteg. A zsírban oldódó vitaminok és nyomelemek felszívódásának képtelensége miatt, hosszabb távon más problémák is jelentkezhetnek, mint pl. vérszegénység, csontritkulás, hibás mozgáskoordináció, idegbántalmak, illetve véralvadási problémák is. Így hát vegyük komolyan, ha ezzel a betegséggel állunk szemben.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs