2018. április 08.
A lencse

A változatos táplálkozás nagyon fontos az egészséges életmód megőrzése érdekében. Fontos, hogy ne ragaszkodjunk a megszokott ételekhez, étrendhez, hanem merjünk kipróbálni új dolgokat. Hogyha az étrendünk változatos, akkor nagy valószínűséggel hozzájutunk szinte minden olyan tápanyaghoz, amire a szervezetünknek szüksége van. Vannak olyan hüvelyesek, amelyek nagyon egészségesek és mégis kevesen fogyasztják, mint például a lencsét.

[wp_ad_camp_1]

A lencse az egyik legrégebben ismert kultúrnövényünk, amelyet már a kőkorszak idején termesztettek Közép-Európában. Főnövényként termesztik, mivel az adott területet március elejétől, július közepéig veszi igénybe. Egy olyan növényről van szó, amely öntözést nem igényel és júliusban történik a betakarítása. Étrendi hatása sokkal jobb mint a borsóé vagy a babé. 23 százalék könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavat tartalmaz. A lencsét nagyon sok országban megőrlik és lisztet készítenek belőle és ételek alkotórészeként használják fel. Ismert még a lepényszerű, sült krumpli állagú állapota is, amit az indiai éttermekben előételként fogyasztanak. Hazánkban leginkább levesként, valamint főzelékként elkészítve fogyasztják.

A lencsében nagyon sok az A-, B1-, B9-, B11 vitamin, illetve a kalcium, magnézium. Foszfor, folsav, cink, kálium és vas. A lencse egyik nagyon hasznos anyaga a fitinsav, amely kiváló antioxidánsként szolgál. Segíti a szervezetet a szabad gyökök megkötésében, ezáltal megakadályozhatja sok akár halálos betegség kialakulását is. A lencsében olyan összetett komponensek találhatók, melyek képesek fokozni egyes immunrendszeri működéseket, stimulálva ezzel az immunrendszert, melyek felelősek a vírusok elleni védelemért is. A lencséből készült ételek a cukorbetegekre is pozitív hatással vannak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs