2014. szeptember 16.

A Serényi kastély Dédestapolcsány a grófi család által üdülőként használt kastély. A kastélyt egy öt hektáros park veszi körül. Az épülethez gesztenyefákkal szegélyezett út vezet. A kastély melletti szikláról páratlan kilátás nyílik a Bükk hegységre. A környék mindezek által a túrázók minden igényét képes kielégíteni. A kastély utolsó lakója gróf Serényi Ödön volt. Ma a helyi temetőben nyugszik. Egy őszi túrázás során a sírját is fel lehet keresni.

A Rákóczi kastély Felsővadászon várja a kirándulókat. A kastély ma már iskolaként funkcionál. Sajnos eredeti pompáját a történelem alaposan megtépázta. Mindezek ellenére mégis megérdemel egy látogatást, ha már így is-úgy is a környéken jársz egyszer. Az eredetileg a 16. században, a Rákóczi család által épített kastélyt, még ugyanebben a században a temesvári pasa felgyújtotta. A családtól később elkobozták az épületet. A ma jellemző romantikus stílusát a 18. században érte el.

A L’Huillier–Coburg kastély Edelényen található. Az Eszterházy-Forgách kastélyként is jól ismert épület a magyar barokk talán legkiemelkedőbb alkotása. A kastély 1716-30 között épült. Az épület már méreteiben is lenyűgöző. Jelenleg a magyar állam tulajdonában van, nemrégiben újították fel. A látogatók Lieb Ferenc varázslatos freskóit is megcsodálhatják. A csodás kastély nagysága, és annak kialakítása, valamint a rokokó falfestményei miatt az ország egyik legszebb kastélya.

A Balassa kastély Ragályon látogatható meg. A Ragályi és Balassa, avagy a két nemesi család, egyesülésével a helyi kastély átépítése is megkezdődött. A napjainkban ismert sárga kastély két különálló udvari kastélyépület összeépítéséből alakult ki. A közelben található fehér kastély úgyszintén a család tulajdonában állt. A kastélyt a boltozatos helyiségek, a kazettás parketta, és a kétszárnyú ajtók jellemzik.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs