2019. március 10.
A legbiztonságosabb autó Európában

A megnövekedett forgalomnak köszönhetően már sosem tudhatjuk, hogy mikor és honnan leselkedik ránk a veszély az utakon. Így nem árt mindig óvatosnak lenni és felkészülni a legrosszabbra, melyet csak is elővigyázatossággal és egy biztonságos autóval tehetünk meg.

Mi most annak jártunk utána, hogy Európában melyik az-az a márka és autómodell, melyben ténylegesen biztonságban utazhatunk. Azt, hogy melyik autók bizonyulnak a legbiztonságosabbnak nagyon szigorú tesztek által határozzák meg. Melyet az EuroNCAP független szervezet végez el. Ebben a tesztben öt szempontot vizsgálnak, melyben már az is szerepel, amely alapján az új automata vészfékrendszer nem csak az autósokat és a gyalogosokat észleli, de már a kerékpárokat is. Ezt a szempontot is beleértve határozták meg a legbiztonságosabb autót, amely nem más, mint a Nissan Leafet. A tesztet elvégezve a szervezet a legmagasabb pontozással, vagyis 5 csillaggal értékelte a személygépjárművet. Az elvégzett tesztek alapján arra az eredményre jutottak, hogy a Nissan Leafet 93%-os védelmet nyújt a felnőtteknek, illetve 86%-ot a gyermekeknek.

A gyalogosok és a kerékpárosok detektálására pedig 71%-ot kapott. Ám itt érdemes még megjegyezni, hogy az autó előtt keresztben elhaladó gyalogos detektálása a legjobb minősítést kapta, addig ugyanez a kerékpárosok esetében már csak közepes eredményt hozott. Viszont, amikor a kerékpáros az út szélén halad, akkor az eredmény kielégítő lett. Így az AEB működésén van mit korrigálni, ám még így is jobban vizsgázott, mint a többi autó. Érdemes elmondani, hogy itt egy elektromos autóról beszélhetünk. A többi biztonsági szintjét figyelembe véve összesen 71%-ra vizsgázott. Amely elegendő volt ahhoz, hogy kiérdemelje az 5 csillagot. Ám kérdés, hogy meddig tudja megtartani ezt a pozíciót.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs