2017. szeptember 20.
A kurkuma, mint fűszer és gyógynövény

A kurkuma őshazája Dél- és Délkelet Ázsia, de már manapság a trópusi vidékek több részén is, előszeretettel termesztik. Ez a fűszer és gyógynövény a gyömbérre hasonlít a leginkább. A sajátos aromája és sárga színe miatt vált kedvelté.

[wp_ad_camp_1]

Erős színét a gyöktörzsében és gumójában megtalálható sárga festékanyag adja, ami egyáltalán nem mérgező. A gasztronómiában gyakran alkalmazzák az úgynevezett Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórészeként, valamint egyre népszerűbbé válik a tésztafélék és levesek ízének, valamint színének javításában. A kurkuma nem csak színéről és ízéről, de gyógyhatásairól is nagyon ismert, a hagyományos indiai gyógyászatban már ősidők óta alkalmazzák. Az indiai családok asztalán gyakran előforduló fűszer és lehetséges, hogy az ő körükben pont ezért, több betegség csak nagyon kismértékben fordul elő, más világrészekhez hasonlítva.

A kurkuma egyik legfontosabb hatóanyaga a kurkumin, ami egyben a növény jellegzetes színéért is felelős. A színe mellett, ezzel kapja meg a növény erős antioxidáns hatását, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, és immunstimuláló vegyület. Illóolajokban is gazdag, amivel ki tudja fejteni görcsoldó és nyugtató hatását a gyomorra, a bélre és a májra. Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt, képes több betegség gyógyítására és megelőzésére. Például hatékonyan kezeli az ízületi gyulladásokat és reumás panaszokat, emésztésre és gyomorpanaszokra is kiváló, oldja az epekövet, hozzájárul a máj- és vese helyes működéséhez, fenntartja a koleszterinszintet. Olyan betegségeket kezel és előz meg, mint az Alzheimer-kór, a rák és annak bizonyos típusai. Az érrendszer egészségének megőrzésében is segít, megelőzi az infarktust és a trombózist. Étvágygerjesztő hatásáról is ismert.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs