2013. szeptember 06.
A konyhasó 5 alternatív felhasználási lehetősége

A sóból remek súrolószer készíthető. Csak annyit kell tenned, hogy hozzá adsz néhány csepp vizet, elkevered, majd bele mártod a konyharuha sarkát és máris ledörzsölheted a ráégett zsiradékot a tűzhelyről vagy a vízkövet a mosdókagylóról. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgod víz helyett érdemes citromlevet használni, mivel a zsírt és a vízkövet is oldja.

[wp_ad_camp_1]

A sóval a cipő is felfrissíthető! Melegben persze senki sem szeret zárt cipőben járni, de van, hogy ez muszáj. Ha ilyen esetben beleizzad a lábad a cipőbe, tekerj egy kis sót egy zsebkendőbe, és aztán egy éjszakára tedd azt a cipődbe. Mivel a só nagyszerűen felszívja a nedvességet és kiszárítja a cipő belsejét, megszűnik a kellemetlen szag, a cipőd reggelre friss lesz és tiszta.

A só fertőtleníti a fogkefét, ezért az új, friss fogkefét érdemes kibontás után néhány óráig sós vízben áztatni. Nem csak a fertőtlenítés miatt fontos ezt megtenni, hanem azért is, mert így a sörték később nehezebben mennek majd tönkre. A sós áztatás később javasolt, mivel segíthet felfrissíteni a fogkefédet.

Mivel a só az illatokat is képes kiválóan tartósítani, így házi illatosítót is készíthetsz sóból. Egyszerűen csak keverd el morzsolt levendulával, mentával, citromfűvel vagy valamelyik citrushéjjal. A házi illatosítót ezután kis tálkába rakva a nehezen szellőző helyiségekben tarthatod.

Sajnos a kellemetlen pára sok otthonban okoz gondot, mivel lecsapódva nem csak állandó nyirkosságot idéz elő, de a penésznek is táptalajt ad. A só viszont képes megkötni a levegő nedvességtartalmát. Télen, amikor az ablakban gyűlnek a vízcseppek, csak szórj egy lapos tálba egy kevés sót és állítsd azt a párkányra. A nyári melegben a hűtőszekrény nyitogatásakor is lecsapódhat a pára, amitől az kellemetlen szagú lesz és a penész is megjelenhet benne, így egy kis tálka konyhasót érdemes a hűtőbe is elhelyezni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs