2017. december 31.
A kínai konyha nagyon népszerű Európában

Megfigyelhetjük, hogy az európai konyhát nem csak az európai uralja, hanem nagy számban vannak az indiai, kínai, japán és thai ételek is. Ez meglepő lehet, hiszen annyira eltérő az ízviláguk az általunk megszokottaktól, hogy sok ember nem is igazán harmonizál velük. Azonban több az olyan, akinek elnyerték a tetszését ezek az ízek, és szívesen fogyasztja őket.

A kínai konyha az utóbbi két évtizedben „tört be” az európai éttermek körébe, leginkább gyorsbüfékként. Azonban számos olyan igényes, sok csillagos ázsiai étterem is létezik, amely igazán autentikusnak és igényesnek mondható. Természetesen nem arról van szó, hogy a gyorsbüfék között nincsenek igényes fajták, csupán arról, hogy ezek többnyire jobban alkalmazkodnak a nyugati ízvilághoz, és ezért kevésbé autentikusabb. A nyugati emberek számára ugyanis – szó szerint is – „emészthetőbb” az olyan étel, amely egy kicsit jobban passzol ahhoz, amelyet megszokhattak, de mégis különleges, kicsit távoli jelleget képvisel. Így a kínai alapízek megmaradnak, viszont az olyan extremitások, mint a bogarak élve felfalása, vagy a kutyahús, távol maradnak a gyorséttermektől, és inkább csak a speciálisabb éttermek kínálatában lehet igényelni őket (vagy még ott sem…).

Amikor valaki kínai ételről beszél, akkor általában a gyorsan rendelhető, házhoz szállított kínai kajára gondol, amely nagy népszerűségnek örvend. Azonban hogyha valaki Kínába látogat, és ott, egy öt csillagos étteremben ebédel, teljesen más dolgokat fog tapasztalni. Természetesen ez mindegyik nép jellegzetes ételével így van, viszont a kínai mesterszakácsok nagyon „allergiásak” erre a dologra, és igyekeznek azt hangsúlyozni, hogy az európai kínai gyorsbüfék kínálata nyomába sem érhet az általuk kínált ételekkel. Jó megjegyezni ezeket, mert ha Kínában járunk, biztosan szembesülünk majd ezzel a ténnyel.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs