2015. február 08.
A kéményellenőrzés fontossága

Télen a gyakran előforduló szén-monoxid-mérgezés miatt több tragikus baleset történik. Ezek megelőzhetőek lennének egy apró – fogyasztóvédelem által bevizsgált – életmentő eszközzel, a szén-monoxid-mérővel. Mivel egy megbízhatóan működő, jó minőségű érzékelő ára meghaladja a tízezer forintot, ezért sokan nem vásárolják meg.

Egyébként is, de ha nem is rendelkezünk szén-monoxid-mérővel, nagyon fontos a kémények ellenőrzése, hiszen egy-egy hiba feltárása szintén életeket menthet.

A vizsgálat eredményéről a kéményseprő tájékoztatja az ingatlan tulajdonosát, és életveszélyes állapot esetén a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. A szakmai felettes szerv ilyenkor megtiltja a kémény használatát. A szabálytalanságok észlelése esetén a tulajdonosnak általában egy év áll rendelkezésére ahhoz, hogy a következő ellenőrzés időpontjára kijavíttassa a hibákat.

Az ellenőrzések ma már nem járnak olyan piszokkal, mint régen. A kéményseprők műszerekkel végzik munkájukat és rögzítik a kémény műszaki állapotát. A kéményseprő nem bírságol! Azokban az esetekben, amikor azt állapítják meg, hogy a kémény állaga élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet, a szakembereknek a megfelelő hatóságok felé jelentési kötelezettségük van.

Jogszabályváltozás következtében 2015 januárjától a kéményseprők feladata négy életvédelmi szolgáltatással egészült ki: a tüzelőberendezéseknél ellenőrzik az égéstermék szén-monoxid-tartalmát, a berendezést és a kéményt összekötő füstcsövet, a jogszabályban meghatározott gázkészülékek és –vezetékek esetén a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról szóló szakhatósági tanúsítvány meglétét, és a megfelelő levegő utánpótlást.

A szén-monoxid-visszaáramlásos balesetek hátterében leggyakrabban a levegő-utánpótlás hiányossága áll.

A kéményellenőrzés átlagosan 10-15 percet vesz igénybe, amire időt kell szánni saját magunk és családunk biztonsága érdekében!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs