2018. február 12.
A kafferbivaly: az állatok királya

Nagyon sok olyan élőlény létezik a Földön, amely kevésbé számít közismertnek, és ezért kevesen is tudnak róla. Ez a jelenség több mindennek is lehet köszönhető, de elsősorban a mennyiségbeli tényezőnek. Az olyan állatokról, amelyeket a kihalás fenyeget, ráadásul nem hazánkban honosak, sokkal kevesebb eséllyel hallhatunk, mint azokról, amelyek nagyobb létszámban előfordulnak, és hazánkban is sok van belőlük.

A kafferbivaly egy tipikusan olyan állat, amely nem sokak által ismert, éppen az előbbiekben felsorolt okokból kifolyólag. Élőhelye olyan helyszínekre korlátozódik, mint Etiópia, Zambia, Zimbabwe, Szomália, Botswana, Mozambik, Kenya, Tanzánia és Dél-Afrika. A párosujjú patások családjába tartozik, és mivel egy hatalmas emlősállatról beszélünk, gyakran válik a ragadozók (oroszlán, leopárd és hiéna) fő táplálékává. Azonban itt meg kell jegyeznünk, hogy a többi, hasonlóan testes állattal ellentétben, a kafferbivaly képes megvédeni magát a támadójától. Sokszor nemhogy csak megvédi magát, hanem meg is öli a támadóját, legyen az akármilyen agresszív és tapasztalt. Mivel gyakran még „az állatok királyával”, az oroszlánnal is végez, joggal érdemelhetné ki ő is ezt a rangot.

Szerencsére nem olyan gyakran zárják állatkertbe, mint a többi bivalyfajtát, mivel a hímek sokszor nagyon kiszámíthatatlanok tudnak lenni. Lehet, hogy ez a tulajdonságuk is nagyban hozzájárul a remek veszélyérző képességükhöz, és megvédi őket a bajtól. Sajnos a bivalyok csoportja már a veszélyeztetett állatfajokhoz sorolandó, elsősorban az orvvadászok miatt. Igaz, hogy betiltották a vadászását, de attól még rengeteg ember van, aki nem tartja ezt be, és tovább pusztítja őket az erős, nagy felületű bőrük miatt. Viszont a bivalyok is képesek embereket fellökni, agyontaposni. Afrikában ezért is „érdemelték ki” a legveszélyesebb állat címet.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs