2017. november 18.
A jóga legfontosabb alapja

Manapság nagyon sokan jógáznak és ez a tudomány és mozgásforma egyre népszerűbb egész Európában. A jóga a tudat átalakítását, valamint a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák. Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében ez a fajta keleti bölcselet.

A jóga tudománya és az ehhez kacsolódó világlátás, nagy valószínűséggel az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik. A szó a szanszkrit judzs tőből ered, ami összekapcsolást, egyesülést jelent. A jógában a legfontosabb törekvés az, hogy az ember egy tudatos és fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével, a prána erők tudatos felhasználásának segítségével elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, ahol bekövetkezik a megvilágosodás. A jóga legfontosabb alapja az önuralom és a puritán, egyszerű élet. Lényege a fegyelmezettség a testben és a lélekben egyaránt. A jóga művelője a jógi, az a személy aki összhangban van a környezetével, embertársaival és Istenben él.

A fő gondolat, hogy mivel Isten mindenkiben ott van, így a valódi jóga mindenkivel összeköt. A mai, nyugati értelemben alapvetően a testi és a szellemi jógát különböztetjük meg. Ennek célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Az úgynevezett modern jóga sokszor tartalmaz a hinduizmusból származó hagyományos elemeket, mint például az etikai és erkölcsi alapelveket, a test megerősítésére és a jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat, a spirituális filozófiát, a mantrák ismételgetését, a légzés szabályozását, az elme meditációval történő elcsendesítését, stb.  Napjainkban a jógának számos változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki, és ma már rengeteg ága elérhető a jógaközpontokon keresztül.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs