2013. július 18.
A helyes kézmosás titka a fertőzések elkerülése érdekében!

Manapság igencsak közkedveltek a különféle antibakteriális kézmosó, de a legújabb kutatások kimutatták, hogy a hagyományos szappannal végzett kézmosás is épp elegendő a fertőzések elkerüléséhez, kezünk tisztán tartásához. Az amerikai tudósok által végzett felmérés kimutatta, hogy egy 15 másodperces egyszerű szappanos kézmosás a baktériumoknak csak a 90 százalékát tudja elpusztítani, így nem nyújt teljes védelmet.

[wp_ad_camp_1]

Hogy mégis mivel mossunk kezet, hogy elkerüljük a fertőzéseket? A folyékony kézmosók, antibakteriális szappanok hatalmas választékából válogathatunk. Minden terméken jól olvashatóan fel is van tüntetne, hogy teljes higiéniát biztosít, mivel hatóanyagaik kiválóan alkalmasak a baktériumok tökéletes eltávolítására. A probléma tehát nem is ezzel van. A termékek összetételével nincs semmi baj, felhasználókban, illetve a felhasználás módjában van a probléma. 15 másodpercig szinte senki nem mos kezet, holott tudjuk, hogy még ez is kevés. Ennél rövidebb idő alatt viszont a legkiválóbb termékek sem hatékonyak.

A fent említett kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett lakosok 90 százaléka állította, hogy rendszeresen mos kezet, viszont a vizsgálatot végzők megfigyelték, hogy amíg a nőknek valójában 90 százaléka tett így, addig a férfiaknál ez az arány csak 75 százalék. A többség pedig pillanatok alatt intézte el a kézmosást.

Mikor is mosunk tehát jól kezet? Az alapos kézmosás tovább tart 15 másodpercnél, kellő gyakorisággal történik, utána pedig alapos kézszárítás jön. Emellett fontos az elegendő mennyiségű tisztítószer és hogy azzal kezünk minden részletét érintsük. A legjobb megoldást, ha jó alaposan beszappanozzuk a kezünket, átdörzsölgetjük valamennyi területét és eközben lassan elszámolunk húszig. Ezt a módszert már gyermekkorban érdemes elsajátítani, tehát gyermekeit is tanítsa meg, hogyan kell helyesen kezet mosni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs