2017. augusztus 16.
A globális felmelegedés

A globális felmelegedés bolygónk és ezzel együtt az egész emberiség egyik legnagyobb problémája. Ez az az ügy, amellyel mindenkinek foglalkoznia kellene nemre, vallásra vagy éppen rasszra való tekintet nélkül, hiszen a globális méretű éghajlatváltozás mindenkit érint. Annak következményei pedig mindenkit sújtanak.

Egyes világszervezetek szerint elsődlegesként kellene kezelni a globális felmelegedés problémáját, hiszen egy sokkal égetőbb kérdésről van szó, mint mondjuk a terrorizmus, hiszen gyökeres változtatás nélkül végzetes következményekkel számolhatunk. Globális felmelegedés alatt egyébként a Föld átlaghőmérsékletének a növekedését nevezzük, amely az utóbbi évtizedekben és években drasztikus méreteket kezdett ölteni. Bár hozzá kell tenni, hogy a legutóbbi jégkorszak óta a Föld természetesen is egy melegedő periódusában van, de ezt a melegedést nagymértékben felgyorsítják az emberi tevékenységek. Ide számos tevékenységet sorolhatnánk, azonban a legjelentősebbek az elektromos energia termelése, a haszonállat-tartás, a közlekedés, a túlfogyasztás, a nemzetközi szállítás, a füstkibocsátás, a hőtermelés vagy éppen az erdőirtás.

Mindezen tevékenység vezet ahhoz, hogy egyre rohamosabban növekszik az átlaghőmérséklet, amelynek következtében olvadnak a sarki jégsapkák és gleccserek, növekszik a tengerszint, akár egész szigetek tűnnek el. A hőmérsékletváltozásnak köszönhetően sokkal több viharral, hurrikánnal, éghajlati anomáliával kell számolnunk akár olyan területeken is, ahol azok korábban szinte egyáltalán nem fordultak elő. De könnyebben terjednek a fertőzések is, nem beszélve arról, hogy hány az éghajlat változásának és eltolódásának köszönhetően hány állatfaj kényszerül vándorolni, pusztul ki, vagy sodródik a kipusztulás szélére.

Ahhoz, hogy mindezt megakadályozzuk, vagy legalább ellenőrizhető keretek között tartsuk, nagyon gyors és globális méretű változtatásra van szükség. Előnyben kellene részesíteni a megújuló energiaforrásokat, korlátozni a fogyasztásunkat, kezdve például az üzemanyag-fogyasztással, amelyet egyébként is le kellene váltani. De ha olyat keresünk, amelyet mindenki megtehet, akkor kezdhetjük a szelektív hulladékgyűjtéssel.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs