2013. január 27.
A fürdők országa

Annak ellenére, hogy Magyarországnak nincs tengerpartja, meglehetősen bővelkedik a fürdőhelyek számában. Ez részben a nagy tavaink, folyóink mentén található strandoknak, részben a föld alatt lévő, jelentős mennyiségű termálvízkincset kiaknázó fürdőknek köszönhető. Nem mindegyik európai ország mondhatja el magáról, hogy ilyen fejlett legyen a fürdőkultúrája. Ráadásunk ebből a szempontból a múltunk is jelentős.

[wp_ad_camp_1]

Elég csak a török időkben létesült fürdőkre gondolni, amelyek közül jó néhánynak az utódja ma is működik. A hazai fürdőkultúrának persze az is nagyon jót tett, hogy az 1900-as évek közepén végzett kőolaj-kutatások „melléktermékeként” országszerte rengeteg termálforrást fedeztek fel.

Statisztikák szerint Magyarországon összesen 1372 darab termálkút található, de ezeknek töredékét használták fel fürdők létesítéséhez. Ugyanakkor még így is 70 minősített gyógyfürdő működik országszerte. A termál- és strandfürdők száma pedig megközelíti a 400-at. Elsőre magasnak tűnhet ez a szám, de ide tartoznak azok a termálvizes fürdőhelyek, amelyeknek nem rendelkeznek gyógy-minősítéssel (például ilyen a szentgotthárdi termálfürdő), vagy éppen a balatoni strandok.

Ásványvizek terén sem állunk rosszul, hiszen összesen 224 fajtát vettek lajstromba a hatóságok. Igaz, ezeknek töredéke kerül kereskedelmi forgalomba, és még kevesebb azoknak a száma, amely széles körben ismert.

Sok esetben a termál- és ásványvízforrások össze is kapcsolódnak. Elég csak Zalaszentgrótra gondolni, ahol a nyári szezonban termálfürdő üzemel. Ezzel párhuzamosan a Coca-Cola is a település alatt lévő vízkészletre alapozva építette fel a NaturAqua nevű ásványvizet palackozó üzemét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs