2019. február 10.
A farsang utolsó napja

A farsang minden évben január 6.-án vízkereszt napján kezdődik. Innentől kezdve negyven napig tart. ebben az időszakban jellemzően megnövekszik a zenés mulatságok számára, jelmezes bálok és más szórakozási lehetőségek.

[wp_ad_camp_1]

A farsang a nagyböjti időszakot előzi meg. A farsang farkának a farsangvasárnapot, farsanghétfőt és húshagyókeddet nevezik. Ugyanis a legnagyobb mulatságok erre az időszakra irányulnak. A húshagyókedd igen meghatározó nap, hiszen a régi hagyományok szerint a keresztény emberek, akik betartják a negyven napos böjtöt, azok ezen a napon fogyasztanak utoljára alkoholos ital. A húshagyó szó az olasz eredetű Karnevál szó tükörfordítása. A szó eredete a carnem levare kifejezésből ered, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy húst elhagyni. Majd a farsangolók tréfás olvasatából megszületett  a Carne, vale! kifejezés, amely azt jelenti, hogy Hús, ég veled! Az őseink sokkal jobban őrizték a hagyományakt és oda figyeltek azok betartására. Ma már sok helyen ezek értéküket vesztették. Sokan úgy ünnepelnek egy ünnepeket, hogy azt sem tudják, hogy valójában mi áll annak a hátterében.

A régi emberek sokkal jobban oda figyeltek a böjt betartása, amely főként a vallási okokra hivatottak. Ám, ha jól átgondoljuk, akkor egészségügyi szempontból is igen hasznos lehet. Hiszen a böjti időszakot egy hosszabb ünnepi sorozat előz meg, ahol köztudott, hogy az emberek sokkal többek esznek az ajánlottnál. Így egyesek szerint a húshagyókedd és a böjt nagyban összeköthető a mai tavaszi tisztítókúrákkal, csak a régi emberek nem így hívták őket és más tényekkel is alátámasztották. Tulajdonképpen mindegy is, hogy hogy hívjuk őket egy biztos, hogy nagyon jót tehet mindenkinek, ha egy kicsit meghúzza magát és szolidabb életformát vesz fel, hiszen azt a szervezete nagymértékben megfogja hálálni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs