2018. február 16.
A curry jótékony hatásai

A gasztronómia egyik legfontosabb elemei a fűszerek. A fűszerek teszik az ételeket igazán különlegessé és adják meg a sajátos ízüket. Napjainkban már rengeteg fűszer vásárolható meg a boltokban, így lehetőségünk van arra, hogy például az indiai, kínai ízeket becsempésszük otthonunkba. Az indiai konyhában az egyik leggyakrabban használt fűszer a curry. Mára már a világ minden táján ismerik és előszeretettel használják.

[wp_ad_camp_1]

A curry valójában nemcsak önálló fűszerként, hanem fűszerkeverékként is létezik, és az egyik fő összetevője például a kurkuma, amelynek sárga színét köszönheti. A curry fűszerpor összetétele nemcsak országonként változik, hanem akár falvanként is, annak függvényében, hogy a családi hagyományok szerint, milyen összetevőket kevertek az alapfűszerhez. A curry fűszerkeverékben lehet koriandermag, kurkuma, szegfűszeg, chili, mustármag, csicseriborsó, kardamom, szerecsendió, só, bors, kapormag, zellermag stb. Rengeteg ételben fel lehet használni, legyen az mártás, tészta, leves, töltelék, zöldségek, húsok stb. Annak ellenére, hogy hazánkban a curry nem egy népszerűnek tartott fűszer, mégis egyre inkább elterjedté válik.

A curry gyógyászati célokra való alkalmazását a távol-keleti országokban már több mint 2500 évvel ezelőtt ismerték. A curryben található kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása van. Elősegíti a fehérjék termelődését a szervezetben, erősítve és ellenállóbbá téve ezzel az immunrendszert. A kurkumin antioxidánsként is hatékony, ezért többféle daganatos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a curryben lévő összetevők megelőzhetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Ezek mellett pedig gyulladáscsökkentő hatása van, amely a hasnyálmirigyben található vércukorszintet is szabályzó sejtek károsodását megakadályozza.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs