2014. november 29.
A csirkehús fogyasztása

A 21. században egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges táplálkozás fontossága. A húsfogyasztás esetében a vörös húsok helyett a fehér húsok fogyasztása került előtérbe.  A vörös húsok közé a sertéshús, marhahús, bárányhús és kecskehús tartoznak, míg a fehér húsok közé a szárnyasok, a nyúlhús, a halak és az egyéb tengeri élőlények.

Egyes kutatások szerint a vörös húsok túlzott fogyasztása, zsírtartalmuk miatt növeli az érelmeszesedés kockázatát és ezzel a szívinfarktus bekövetkeztének a valószínűségét. A fehér húsok magas fehérje és foszfor tartalommal rendelkeznek és sok bennük a B3 vitamin is. Ezért fogyasztásuk inkább ajánlott, mint a vörös húsoké. Magyarországon a fehér húsok közül a csirkehús fogyasztás terjedt el leginkább. A szakácskönyvekben és az interneten is csirke receptek óriási választékából válogathatunk sütés-főzéskor.

A leghíresebb magyar csirkehús alapú recept az Újházi tyúkhúsleves, de a csirkegulyás is nagy népszerűségnek örvend. Könnyen el lehet készíteni a sokak által kedvelt grill csirkét is. Mindenképpen fontos azonban megjegyezni, hogy senkire sem szabad ráerőltetni olyan ételt, amit nem szeret. Aki a fehér húsokból készült ételeket kevésbé szereti, annál célszerű különféle recepteket kipróbálni étel készítéskor, esetleg a fehér húst kiegészíteni egy kevés vörös hússal. Mindig fontos a mennyiség kérdése, ugyanis a túlzott hús fogyasztás, készüljön az vörös- vagy fehér húsból már káros lehet az egészségünkre.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs